Groenprofessionals nodig om gebouwen te vergroenen

Groenprofessionals nodig om gebouwen te vergroenen

Groen kan bij kantoorgebouwen en andere gebouwen bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen op het vlak van wateroverlast, hittestress, energie, gezondheid, biodiversiteit en circulariteit. Groenprofessionals zijn dan wel nodig.

Daarom gaan op initiatief van de branchevereniging VHG, die de belangen van ondernemers in het groen behartigt, scholen en bedrijven nu lesmateriaal ontwikkelen gebaseerd op het VHG-concept Het Levende Gebouw. Dit concept werd in mei 2019 geïntroduceerd. De handleiding Het Levende Gebouw gaat over groen op, aan en in gebouwen. Het is een boekwerk vol inspirerende ideeën voor prettige groene gebouwen. Gebouwen die bijdragen aan het integraal aanpakken van de maatschappelijke uitdagingen op het gebied van wateroverlast, hittestress, energie, gezondheid, biodiversiteit en circulariteit. Door het ontwikkelen van het lesmateriaal willen scholen en bedrijven de handleiding integreren in de opleiding.

Bedrijfsleven

De groenbedrijven kunnen inhoudelijke kennis aanleveren voor het lesmateriaal en praktijkdagen invullen. Ook kunnen ze aangeven welke kennis en vaardigheden nodig zijn binnen dit vakgebied. De ondernemers voorzien een aanzienlijke groei van opdrachten als het gaat om groen in, op, aan en bij gebouwen. Daarvoor zijn verschillende typen groenprofessionals nodig. Voor de aanleg van groendaken bijvoorbeeld, is kennis van bouw- en installatietechniek van belang, terwijl de onderhoudsmedewerker die interieurbeplanting verzorgt, moet beschikken over ‘softskills’ zoals tact en mondelinge communicatieve vaardigheden.

Onderwijs

De onderwijsinstellingen werken graag mee aan de ontwikkeling van dit lesmateriaal. Zij zoeken naar een betere profilering van de groenopleidingen om meer studenten naar deze opleidingen te leiden. Het Levende Gebouw kan hierin een belangrijke rol spelen, aangezien het concept jongeren aanspreekt die geïnteresseerd zijn in ‘techniek en groen’.

Goed Groen Onderwijs

VHG faciliteert deze samenwerking vanuit haar doelstelling als branchevereniging om samen met onderwijs en bedrijfsleven te zorgen voor goed groen onderwijs. Dat gebeurt onder andere binnen de negen Groene Hotspots die verspreid over Nederland worden opgezet: een verregaande krachtenbundeling op regionaal niveau tussen het groene onderwijs en het bedrijfsleven om samen te komen tot verdere ontwikkeling van het vak en het vakonderwijs.

Op de foto: Vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen en groenbedrijven wisselen hun ideeën en wensen uit voor lesmateriaal over Het Levende Gebouw.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven