Finalisten Circular Award 2020 bekend

Finalisten Circular Award 2020 bekend

De zes finalisten voor de Circular Award 2020 zijn bekend. De uitreiking vindt plaats op maandag 3 februari, de eerste dag van de Week van de Circulaire Economie. De Week duurt van maandag 3 tot en met vrijdag 7 februari.

De Circular Award 2020 kent drie categorieën.

Voor bedrijven: Circular Award Business

Deze award is bestemd voor MKB en corporates die circulair innoveren binnen hun eigen bedrijfsvoering, dan wel startups die een volledig circulair businessmodel hebben ontwikkeld.

In deze categorie zijn de finalisten MUD Jeans (circulaire jeans), Schijvens (circulaire bedrijfskleding) en het publiek-private consortium rond het product Kaumera (een nieuwe grondstof uit korrelslib dat ontstaat bij de zuivering van afvalwater).

In 2019 ging de Circular Award Business naar Auping met zijn circulaire matras Revive. De Revive is 100% circulair.

Voor (semi-)publieken: Circular Award Public

Deze award is bestemd voor alle projecten van gemeentes, provincies, waterschappen en onderwijsinstellingen, alsmede Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf.

In deze categorie zijn de finalisten Provincie Noord-Holland en dr2 New Economy (pilot circulaire houtketens), Amsterdam Economic Board (programma CE) en Provincie Fryslân (circulair asfalt N381).

In 2019 ging de Circular Award Public naar de Provincie Fryslân met de DRIVE, een 66 meter lange fietsbrug die wordt aangelegd over het Van Harinxmakanaal in Ritsumasyl. De brug bestaat voor circa 80% uit biocomposiet op basis van vlas en natuurlijk hars, waarbij vlas een bijproduct is uit de vlasolie-industrie. In het project wordt in een bouwteam samengewerkt met aannemers, adviesbureaus en onderzoeksinstituten.

Voor burgerinitiatieven: Eervolle Vermelding

Initiatieven van individuele burgers of groepjes burgers die zich inzetten om een bijdrage te leveren aan het meer circulair maken van de (lokale) samenleving. Kenmerk is dat er geen gevestigde organisatie achter zit. Het gaat om de eigen ideeën en inzet van burgers.

In deze categorie is de winnaar al bekend: de Recycle Sint, een burgerinitiatief van Elif Algu, waarbij op vrijwillige basis ruilmarkten worden opgezet om speelgoed te ruilen. Het idee is ontstaan vanuit de wens om het Sinterklaasfeest te verduurzamen.

Voor de eerste twee categorieën kwamen in totaal 121 uitzendingen binnen. De zes finalisten pitchen op 3 februari tegen elkaar in Den Haag. De prijzen gaan naar het meest iconische circulaire product of project dat laat zien wat circulaire economie kan betekenen voor Nederland.

De prijs is een initiatief van het Versnellingshuis Nederland Circulair! in samenwerking met het programma ‘Nederland Circulair in 2050’ van de Rijksoverheid. De prijs wordt voor de derde keer uitgereikt.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven