Hybride werken en pogingen daartoe
Hoe ging het in 2021 met hybride werken en de pogingen daartoe en wat zijn de verwachtingen voor 2022? Daarover gaat de nieuwste Future of Work podcast van de Universiteit Utrecht.
Er is één thema dat voor bijna alle bedrijven het jaar 2021 kenmerkt: hybride werken en pogingen daartoe. Op dit thema en ook veel andere thema’s reflecteren socioloog Tanja van der Lippe, HRM-wetenschapper Eva Knies, arbeidseconoom Joop Schippers en socioloog Thomas Martens.
“Managers gingen van checking upon, naar checking in”, signaleert Eva Knies, hoogleraar Strategisch Human Resource Management. “Wat zijn de doelen die je met elkaar stelt en hoe komen we daar? Het switchen tussen online en fysiek is wel iets waar veel organisaties mee worstelen. Tegelijkertijd zie je dat veel organisaties toch ook een visie aan het ontwikkelen zijn op hoe ze samen willen werken, zodat als het straks weer kan, dat er meer op kantoor gewerkt wordt, ze er ook klaar voor zijn.” Het valt Joop Schippers, hoogleraar arbeidseconomie op, dat veel bedrijven in september 2021 toen de versoepelingen kwamen, weer massaal teruggingen naar kantoor en nu in de pandemie weer thuiswerken zonder plan.
Tanja van der Lippe, hoogleraar Sociologie van huishoudens en arbeidsrelatiesarbeidsrelaties, breekt een lans voor jongeren en nieuwe medewerkers die de negatieve aspecten van thuiswerken ondervinden. Je doet minder inspiratie op, geen onverwachte ontmoetingen bij het koffiezetapparaat, je weet niet bij je wat kunt vragen. Corona vergroot de tegenstellingen tussen wie wel goed mee kan komen en wie niet, ook wat betreft digitale vaardigheden om te werken. Bovendien: een groot deel van de bevolking werkt ook helemaal nooit thuis.
Het hybride werken maakt het ook mogelijk dat mensen waar dan ook werken, dus misschien makkelijker een baan aannemen die ‘ver weg’ is en beter betaalt. Dan moet je ook een type werknemer zijn die minder hecht aan de sociale aspecten van werk. Het doet Tanja van der Lippe denken aan de ‘ik-bv’, je werkt vooral aan je eigen ontwikkeling, je eigen salaris, maar bent minder betrokken bij het bedrijf.
Op de foto: Thomas Martens, Tanja van der Lippe en Joop Schippers.
Krappe arbeidsmarkt
Ook de personeelstekorten op allerlei fronten komt ter sprake in deze podcastaflevering. Onder meer in de zorg, het onderwijs, maar ook in de metaalsector, eigenlijk overal. Er heerst krapte op de arbeidsmarkt, zelfs tijdens de pandemie. Joop Schippers zag het al jaren aankomen en is dus niet verbaasd dat dit zich juist nu manifesteert. Resulteert dit in hogere salarissen? Deels wordt er onderhandeld, signaleert Joop Schippers en ook het nieuwe regeerakkoord doet een duit in het zakje.
Personeel in de zorg
Hoe krijgen we meer medewerkers in de zorg? Of in ieder geval meer menskracht? Er moet wat worden gedaan aan het salaris, maar ook aan de organisatie van het werk en de uren, en zeker ook aan institutionele aspecten zoals: parttime werkende vrouwen, vaderverlof, de werk-privébalans, de duurzame inzetbaarheid, de status van het beroep.
Over deze en andere onderwerpen praten de onderzoekers verder in deze aflevering van de podcast van de Future of Work hub van de Universiteit Utrecht.
De waarde van goede akoestiek voor het kantoor
zondag 8 oktober
Geluid staat steevast in de top 3 factoren die medewerkers als storend ervaren op kantoor. Tijdens de WorkPlace Academy's ...
Doe mee aan het DEIB-onderzoek!
zondag 8 oktober
WorkWire nodigt bedrijven uit om deel te nemen aan haar nieuwe onderzoek naar DEIB (Diversity, Equity, Inclusion en Belonging) ...