Van sensor tot inzicht – deel 5

5 min

 

Van sensor tot inzicht – deel 5

In het vijfde deel van deze blogserie bespreekt Smart WorkPlace partner Spacewell hoe u een energie-intelligente strategie kunt implementeren met IoT.

Het IoT (Internet of Things) verandert de manier waarop we onze gebouwen beheren. Nu we steeds meer hybride beginnen te werken, komt het meer van pas dan ooit.

Maar het IoT is niet alleen nuttig voor het optimaliseren van de bezettingsgraad in gebouwen, de veiligheid of het binnenklimaat, het draagt ook bij tot een betere energie-efficiëntie en ecologische impact. Dit is waar het energie-intelligente management in het spel komt dankzij het energie-IoT.

De energie-uitdaging in de nieuwe hybride werkomgeving

Energiebesparing in gebouwen is nu meer dan ooit noodzakelijk, vooral in het licht van het hybride werkmodel, dat bedrijven in het postcovidtijdperk geleidelijk aan invoeren. Tijdens de pandemie raakten veel medewerkers gewend aan thuiswerken en ontdekten ze enkele van de voordelen die hieraan vastzitten. Heel wat kantoormedewerkers geven er dan ook vandaag de voorkeur aan een combinatie van telewerk en face-to-facewerk.

Vandaar dat onze gebouwen zich steeds meer tot hybride werkplekken transformeren, waar de bezettingsgraad en -duur sterk fluctueren.

Dat stelt energie- en facility managers voor een nieuwe uitdaging: gebouwen energie-efficiënt maken in het tijdperk van hybride werken.

Gebouwen hebben nu bijvoorbeeld in hun energieverbruik geen vaste perioden, of hun piekverbruik valt niet altijd op hetzelfde moment. Het gevolg hiervan is dat veel gebouwen in grote delen van hun ruimte onnodig energie blijven verbruiken, terwijl er geen of nauwelijks gebruik wordt gemaakt van de voorzieningen in vergelijking met de gebruikstendensen van voor de coronapandemie.

In dit nieuwe hybride werkmodel kan de uitdaging van het energiebeheer in gebouwen echter worden opgelost dankzij de implementatie van IoT. Het maakt van uw gebouwen bovendien slimme en duurzame gebouwen, zodat u meer op uw energiekosten kunt besparen dan ooit.

Welke impact heeft het IoT op het energiebeheer van uw gebouwen?

Het internet der dingen (IoT) is een netwerk van fysieke objecten (“dingen”), voorzien van sensoren, geavanceerde software en andere technologieën, dat communicatie met andere systemen via het internet mogelijk maakt. Kortom, het is een slim netwerk dat de “gegevens van dingen” met elkaar verbindt en uitwisselt via het internet.

Stelt u zich eens voor dat uw gebouwen duurzaam en energie-efficiënt kunnen worden gemaakt, met behulp van het energie-IoT.

Maar eerst: wat verstaan we onder energie-IoT?

We spreken van energie-IoT in het geval van het energiebeheer van gebouwen. Het gaat om sensoren, software en geavanceerde technologieën die de energiegegevens van uw gebouwen met elkaar verbinden en uitwisselen.

Laten we een hypothetisch scenario opstellen om het energie-IoT duidelijker te illustreren. Stel dat u eigenaar bent van een gebouw met 10 verdiepingen, en de elektriciteitsrekeningen tonen geen verschil zelfs na de implementatie van het hybride werkmodel. Het gebouw heeft minder gebruikers per dag dan vóór COVID-19, maar de verbruikte energie is onveranderd gebleven.

Met uw verlichtingssysteem aangesloten op het IoT en uw monitoringsysteem voor ruimtebezetting zult u merken dat er periodes zijn met minder gebruikers, en dat sommige ruimtes niet meer worden benut. Zo beschikt u over al de informatie die u nodig hebt om het in- en uitschakelen van uw LED-verlichting in te plannen.

Tegelijkertijd detecteert uw slimme metersysteem, dat verbonden is met uw EMS (Energy Management System), verbruikspieken die er vroeger niet waren. Deze pieken hebben tot een hoger energieverbruik geleid waardoor uw elektriciteitsfactuur de hoogte inschoot. U hebt dan ook meteen een anomalie in uw voorraad van kantoorbenodigdheden opgespoord!

En die kunt u op tijd corrigeren, zodat onnodig energieverbruik wordt vermeden.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van energie-IoT use cases. Binnen een gebouw kunnen er nog een reeks andere installatiefuncties worden aangesloten en geautomatiseerd om de energieprestaties te verbeteren, de efficiëntie te verhogen en de kosten steeds meer terug te dringen.

Hoe uw energie-intelligente strategie implementeren dankzij IoT

Wanneer u in uw gebouw energie-IoT-technologieën implementeert, zoals slimme meters of gestuurde verlichtings-, verwarmings-, ventilatie- en koelings- (ofwel HVAC-) systemen, EMS en andere technologieën, zal het u in staat stellen om een energie-intelligente managementstrategie uit te voeren.

Het DEXMA-platform van Spacewell is een voorbeeld van energy-IoT in actie. Dit geavanceerde energiebeheerplatform helpt energiemanagers om een complete intelligente energiestrategie te implementeren in al hun gebouwen, door een groot aantal werkzaamheden te automatiseren.

Het DEXMA-platform is ontworpen voor dit soort geavanceerd energiebeheer, met functies die op drie hoofdpijlers zijn gebaseerd:

1 – DEXMA Detect

Dit is een belangrijke eerste stap in de succesvolle implementatie van de energie-intelligente strategie en dient tegelijkertijd als basis voor de volgende 2 stappen. We bevelen het ten zeerste aan, zelfs als niet alle bedrijven er evenveel behoefte aan hebben.

Het gaat om de identificatie van de belangrijkste energiebesparingsmogelijkheden van elk gebouw in het portfolio. Dankzij de toepassing van artificiële intelligentie, zal DEXMA Detect uw gebouwen in kaart brengen en classificeren volgens hun besparingspotentieel. Dit zal u helpen om energie-efficiëntie projecten te lanceren in de meest relevante gebouwen.

2 – DEXMA Analyse

Deze tweede pijler is de meest robuuste. Hiermee kunt u de energiegegevens van uw sensoren ophalen, met welk protocol of welke hardware u ook werkt, en ze in real time monitoren. Dankzij deze functie kunnen uw energiemanagers het meest arbeidsintensieve deel van de energie-intelligente strategie uitvoeren.

Bovendien biedt deze oplossing tal van hulpmiddelen om onder meer geavanceerde verbruiksanalyses uit te voeren, metingen en besparingen te controleren of gepersonaliseerde dashboards te creëren.

3 – DEXMA Optimise

En ten slotte zal deze derde pijler én tool, namelijk DEXMA Optimise, energieprofessionals helpen om de processen voor gegevensanalyse 24/7 te automatiseren, en zo tijd en kosten te besparen.

Hoe werkt het? Dankzij het energie-IoT en de AI-technologie berekent DEXMA Optimise hoeveel energie uw gebouwen of faciliteiten zouden moeten verbruiken in vergelijking met hun huidige verbruik. Als de tool afwijkingen in de resultaten ontdekt, creëert hij taken en aanbevelingen op basis van de verzamelde informatie.

Deel 1 van de blogserie ‘Van sensor tot inzicht’ leest u hier.

Deel 2 van de blogserie ‘Van sensor tot inzicht’ leest u hier.

Deel 3 van de blogserie ‘Van sensor tot inzicht’ leest u hier.

Deel 4 van de blogserie ‘Van sensor tot inzicht’ leest u hier.

Delen:

Meer nieuws

Natalie Hofman nieuwe business unit directeur HEYDAY Interim

Natalie Hofman nieuwe business unit directeur HEYDAY Interim

dinsdag 1 juli

Per 1 juli is Natalie Hofman aangesteld als de nieuwe business unit directeur bij HEYDAY Interim, een zelfstandige business ...

Lees meer

Het belang van certificering en rapportage bij compliance

Het belang van certificering en rapportage bij compliance

dinsdag 1 juli

Op een zonovergoten ochtend in mei vindt de Compliance Round Table plaats in een heel bijzondere locatie: ‘De Kapel’ ...

Lees meer

Vero: nieuwe gratis AI-agent

Vero: nieuwe gratis AI-agent

maandag 30 juni

Alvero ondersteunt workplace professionals met Agentic AI Introductie Vero: een gratis AI-agent die helpt met vragen, ideeën ...

Lees meer

“Modernisering onderwijsvastgoed moet radicaal anders”

“Modernisering onderwijsvastgoed moet radicaal anders”

maandag 30 juni

“De nood tot vernieuwing van onderwijshuisvesting is hoog”, valt te lezen in een opiniestuk van Jan Joost Flim, ...

Lees meer

E-zine 'Smart Buildings'

E-zine 'Smart Buildings'

donderdag 26 juni

De adoptie, transformatie en mogelijkheden van technologie op de werkplek zijn ongekend en ontwikkelen harder dan ooit. ...

Lees meer

Ontdek met Amabel het nieuwe kantoor van Haskoning

Ontdek met Amabel het nieuwe kantoor van Haskoning

donderdag 26 juni

Op woensdag 2 juli 2025 vertelt Amabel Chiarito over het innovatieve werkplekconcept van Haskoning in het nieuwe, duurzame ...

Lees meer

SmartLabs en IWG kondigen 10-jarige samenwerking aan

SmartLabs en IWG kondigen 10-jarige samenwerking aan

donderdag 26 juni

SmartLabs en International Workplace Group gaan een wereldwijde samenwerking aan van tien jaar. Daarmee spelen ze in op ...

Lees meer

Natuurlijke ontmoetingen in Tripolis Park

Natuurlijke ontmoetingen in Tripolis Park

woensdag 25 juni

Hollandse Nieuwe creëerde voor MVRDV in Tripolis Park een werkomgeving waar betekenisvolle connecties en spontane ontmoetingen ...

Lees meer

De kracht van een integrale aanpak

De kracht van een integrale aanpak

dinsdag 24 juni

De droom van iedere gebouweigenaar: een toekomstbestendige vastgoedportefeuille waarmee je energie bespaart, een gezonde ...

Lees meer

Werk zonder omwegen: IWG stelt locaties gratis open tijdens de NAVO-top

Werk zonder omwegen: IWG stelt locaties gratis open tijdens de ...

dinsdag 24 juni

Terwijl Den Haag zich voorbereidt op zware verkeershinder tijdens de NAVO-top, houdt IWG professionals productief met gratis ...

Lees meer

Platform voor AI-gedreven optimalisatie van gebouwen

Platform voor AI-gedreven optimalisatie van gebouwen

vrijdag 20 juni

Een platform biedt gebouwbeheerders en installateurs een hulpmiddel om het energieverbruik en de prestaties van één ...

Lees meer

Gemeentehuis Land van Cuijk: duurzame renovatie en nieuwbouw

Gemeentehuis Land van Cuijk: duurzame renovatie en nieuwbouw

donderdag 19 juni

Op 1 januari 2022 fuseerden de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Sint Anthonis, Mill en Sint Hubert en Grave tot de nieuwe gemeente ...

Lees meer

Een neurodivers kantoor, bestaat dat wel?

Een neurodivers kantoor, bestaat dat wel?

donderdag 19 juni

Bestaat een neurodivers kantoor? Met deze vraag herlanceert Tarkett de praktische gids 'Principes voor Human-Conscious Design', ...

Lees meer

SWP Talks #66: Zero waste

SWP Talks #66: Zero waste

woensdag 18 juni

In de nieuwste aflevering van SWP Talks staat het thema zero waste op de werkvloer centraal. Host Suzan Schalx gaat in gesprek ...

Lees meer

Waarom datagedreven ventilatie loont

Waarom datagedreven ventilatie loont

woensdag 18 juni

Nog te vaak draait de keuze bij ventilatie vooral om de laagste aanschafprijs, terwijl juist de Total Cost of Ownership ...

Lees meer

Definitief Ontwerp ABG-kantoor afgerond

Definitief Ontwerp ABG-kantoor afgerond

dinsdag 17 juni

Het Definitief Ontwerp voor het nieuwe gemeentekantoor van de ABG-organisatie is afgerond. HEVO bereikt daarmee een belangrijke ...

Lees meer

Onzekerheid de enige constante

Onzekerheid de enige constante

maandag 16 juni

Het nieuwe normaal is misschien wel het nieuwe onbekende. Tijdens een Round Table gingen professionals van onder andere ...

Lees meer

Regelgeving is er niet voor niets

Regelgeving is er niet voor niets

vrijdag 13 juni

Een veilige en duurzame werkomgeving creëren is niet exclusief voor koplopers binnen facilitair management en gebouwbeheer. ...

Lees meer

Toekomstbestendige werkomgeving Hoogheemraadschap van Delfland

Toekomstbestendige werkomgeving Hoogheemraadschap van Delfland

donderdag 12 juni

De afgelopen tien jaar is het Hoogheemraadschap van Delfland als organisatie gegroeid. Ook de manier van werken is veranderd ...

Lees meer

SWP Talks #65: Verduurzaming #2

SWP Talks #65: Verduurzaming #2

woensdag 11 juni

Bij deze SWP Talks op de WorkPlace Xperience vertellen experts hoe we duurzaamheid concreter kunnen maken, van ambitie naar ...

Lees meer

Terug naar boven