Hoe maak je als organisatie beleid over 'geluk'

1 min

 

Hoe maak je als organisatie beleid over 'geluk'

Tijdens de laatste Round Table was de hoofdvraag: "Hoe creëer je een gezonde werkomgeving?" Nadine Wiskamp, Beleidsadviseur Facility Management bij Centraal Bureau voor de Statistiek, gaf interessante inzichten.

Wim Kooyman, directeur van Smart WorkPlace opent de Round Table met de vraag: Wat hebben medewerkers nodig voor een gezonde werkomgeving? De meningen hierover zijn duidelijk, werkgevers moeten de behoeften van hun medewerkers goed in beeld hebben en hier op in kunnen spelen. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan volgens Nadine Wiskamp: Ik onderschrijf het belang om naar behoeften te kijken. Maar hoe maak je daar als organisatie beleid op en waar spring je wel en niet op in? Zeker wanneer een organisatie te maken krijgt met een grote nieuwe groep medewerkers, het gegeven dat medewerkers niet meer lang bij één organisatie blijven en het feit dat organisaties moeite moeten doen medewerkers te behouden.”

Weten we wel wat goed is voor onszelf?

Wanneer het gesprek gaat over wat hoe je inspeelt op de behoeftes van medewerkers geeft Nadine een scherpe opmerking: “Weet elk individu wel wat het beste is voor zichzelf en voor de prestatie van het team en de organisatie? Ik heb daarover mijn twijfels". Een voorbeeld hiervan zijn sociale activiteiten – zoals elke maand een etentje met het team en een dag met iedereen bij een klant op locatie – om voor die cohesie te zorgen. Die cohesie zorgt er vervolgens voor dat men elkaar ook opzoekt bij een inhoudelijke vraag. Daarin is elke organisatie anders. Zo werken in andere organisaties meer introverte mensen. Uit enquêtes zou dan naar voren komen dat 20 procent het liefst niet naar kantoor wil komen en misschien ook niet wil deelnemen aan sociale activiteiten. Een gevolg is dat ze geen kennis meer overdragen aan de jongere generatie – behalve in Teams-meetingen – en dat is superzonde. Om dit te voorkomen kan je events organiseren waarbij mensen zich bewust worden van de keuzes in wat vitaliteit met je doet. Laat mensen dat ervaren waardoor ze de volgende keer eerder geneigd zijn om nogmaals de vitale keuze te maken. Zo kan je je bedrijfscultuur goed tot uiting laten komen op een gezonde manier.


“Laten we niet vergeten dat de gemiddelde medewerker naar zijn werkplek komt om ‘gewoon’ te werken.” - Nadine Wiskamp

Lees het volledige Round Table verslag hier

 

Delen:

Meer nieuws

Van heet en benauwd naar favoriet lokaal

Van heet en benauwd naar favoriet lokaal

woensdag 3 december

Met een gezond binnenklimaat werken docenten prettiger en leren kinderen beter. Op de Montessorischool in Capelle aan den ...

Lees meer

“Maak de ontmoeting tussen collega’s waardevol”

“Maak de ontmoeting tussen collega’s waardevol”

woensdag 3 december

In Nederland werkt 83 procent gemiddeld één dag per week vanuit huis. Het onderzoek ‘Werkwereld 2025 ...

Lees meer

Contractmanagement als onmisbare ruggengraat

Contractmanagement als onmisbare ruggengraat

dinsdag 2 december

Het nieuwe rapport Markt in Kaart: Perspectieven uit de cateringbranche laat je zien hoe de wereld van cateringcontractmanagement ...

Lees meer

Lees het nieuwe SWP Magazine (#15)

Lees het nieuwe SWP Magazine (#15)

dinsdag 2 december

In het nieuwe SWP Magazine (#15) lees je onder andere een groot interview met ISS WorkPlace Manager of the Year Annemarie ...

Lees meer

Efficiënt vergaderen: ontdek hoe AI en technologie tijd besparen

Efficiënt vergaderen: ontdek hoe AI en technologie tijd ...

dinsdag 2 december

Met de opkomst van AI, geavanceerde vergader- en samenwerkingstools zoals Microsoft Teams en Yealink én strengere ...

Lees meer

Goed accommodatiebeleid begint bij integrale benadering

Goed accommodatiebeleid begint bij integrale benadering

dinsdag 2 december

In veel gemeenten zijn door de jaren heen situaties ontstaan waarin maatschappelijk vastgoed niet meer aansluit op de actuele ...

Lees meer

Winnaars van de CSRD Awards zijn bekend

Winnaars van de CSRD Awards zijn bekend

vrijdag 28 november

Tijdens de jaarlijkse uitreiking van de CSRD Awards riep de jury Koninklijke Heijmans N.V. uit tot winnaar in de categorie ...

Lees meer

AVEX finalist Inavation Sustainability Award

AVEX finalist Inavation Sustainability Award

donderdag 27 november

AVEX is geselecteerd als finalist voor de Inavation Sustainability Award 2026 met de duurzame en innovatieve BRIX zero AV-oplossing.

Lees meer

Markt in Kaart: Perspectieven uit de cateringbranche

Markt in Kaart: Perspectieven uit de cateringbranche

donderdag 27 november

De wereld van cateringcontractmanagement verandert razendsnel: stijgende kosten, veranderende gebruikersbehoeften en maatschappelijke ...

Lees meer

Integrale rol zorgt voor succesvol project

Integrale rol zorgt voor succesvol project

donderdag 27 november

Een kennisbijeenkomst bij Baanbrekers in Waalwijk laat je zien hoe een integrale rol, van scenario-onderzoek tot realisatie, ...

Lees meer

Sodexo en CSU samen aan de slag op Brainport Industries Campus

Sodexo en CSU samen aan de slag op Brainport Industries Campus

dinsdag 25 november

Binnen de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven heeft Sodexo, als hoofdaannemer van de facilitaire ...

Lees meer

Whitepaper: Slimmer werken in een hybride kantoor

Whitepaper: Slimmer werken in een hybride kantoor

dinsdag 25 november

Benieuwd hoe je in kunt spelen op functieveranderingen van kantoren door hybride werken? De whitepaper ‘De werkplek ...

Lees meer

Rapport: Laat IT-leiders echt innoveren

Rapport: Laat IT-leiders echt innoveren

maandag 24 november

Hoe geef je IT-leiders de ruimte om écht te innoveren, en niet meer alleen te focussen op probleemoplossing? Daarvoor ...

Lees meer

Ontdek een toekomstbestendige leeromgeving

Ontdek een toekomstbestendige leeromgeving

donderdag 20 november

Benieuwd hoe een toekomstbestendige leeromgeving tot stand komt en welke uitdagingen er dan op je afkomen? Jij kunt de grootste ...

Lees meer

Het kantoor als kloppend hart van je organisatie 

Het kantoor als kloppend hart van je organisatie 

donderdag 20 november

Hybride werken mag dan de nieuwe norm zijn, het kantoor blijft het kloppend hart van iedere organisatie. Dat is de belangrijkste ...

Lees meer

<span>Praktische gids ‘Inkopen van natuurinclusieve catering’</span><span> </span>

Praktische gids ‘Inkopen van natuurinclusieve catering’ 

woensdag 19 november

De Tuin van Holland heeft op 17 november een praktische gids gepubliceerd die publieke inkopers op weg helpt naar natuurinclusieve ...

Lees meer

<span>Draaijer Group en HEYDAY samen verder als Draaijer Heyday</span>

Draaijer Group en HEYDAY samen verder als Draaijer Heyday

woensdag 19 november

Draaijer Group en HEYDAY bundelen kracht in één ecosysteem voor de volledige levenscyclus van de werkomgeving.

Lees meer

Blog: Balance@Work

Blog: Balance@Work

dinsdag 18 november

Wanneer op 20 en 21 mei 2026 in de Jaarbeurs in Utrecht de 5e editie van de WorkPlace Xperience wordt gehouden is het ruim ...

Lees meer

Whitepaper: Impact maken met welzijn op de werkplek

Whitepaper: Impact maken met welzijn op de werkplek

dinsdag 18 november

Het belang van welzijn op de werkplek neemt alsmaar toe. Er is meer aandacht voor mentale veerkracht en gezondheid, die ...

Lees meer

Het belang van balans in datacompliancy

Het belang van balans in datacompliancy

vrijdag 14 november

Uit onderzoek onder 1.700 IT-besluitvormers blijkt dat de informatiebeveiliging leiders ’s nachts wakker houdt. Dat ...

Lees meer

Terug naar boven