'Werken waar je wilt', moet thuiswerken wettelijk vastgelegd worden?

'Werken waar je wilt', moet thuiswerken wettelijk vastgelegd worden?

Jan Willem van de Sande, Partner bij Powerplant, sloot aan bij de Round Table: 'Happy and Health' waar interessante stellingen rondom geluk op de werkplek ten spraken kwamen.

Moderator Wim Kooyman haalt vervolgens de wet ‘Werken waar je wilt’ aan die momenteel bij de Eerste Kamer ligt en het feit dat in CAO’s gediscussieerd wordt over het feit dat medewerkers enerzijds thuis willen werken en anderzijds vinden dat de werk gever daar wel verantwoordelijk voor is. Van de Sande vindt het de omgekeerde wereld als de wet de werkgever zou gaan voorschrijven hoe hij de thuiswerkende werknemer moet faciliteren en over de vergoedingen daarvoor

Het brengt Van de Sande tot een hartenkreet: “Ik zou het mooi vinden als we in de hele markt vrijer met elkaar zouden kunnen denken en overleggen. Waarbij we met zijn allen accepteren dat we in een transitie zitten. We moeten niet meteen een etiketje plakken als Het Nieuwe Werken, Hybride Werken of Circulair en vervolgens zeggen dat alles goed is. Doe het gewoon en laat zien wat de effecten zijn, dat geeft veel meer energie. Positief denken en laten zien wat er goed gaat in plaats van wijzen naar wat fout gaat of beter kan.”

Hoe individueel mag het zijn?

De discussie over behoeften roept een vraag op: “Hoe ‘You’ moet of kan een werkplek zijn zodat een medewerker daar zichzelf voelt?” Jan Willem van de Sande geeft hierbij aan dat het bij deze discussie over behoeften niet alleen gaat om een gezonde werkgever, maar ook om een gezonde werknemer. “Het gaat om het samenspel. Daarbij moet je kijken waar de verantwoordelijkheid van de werkgever stopt en die van de werknemer begint. De vraag is bovendien: hoe ver moet je gaan in het pleasen op You-niveau?” Daar komt nog iets bij, natuurlijk: Weet elk individu wel wat het beste is voor zichzelf en voor de prestatie van het team en de organisatie? De discussie verplaatst zich naar het belang van werknemers die op kantoor aanwezig zijn, en de toegevoegde waarde hiervan. Zo zien we natuurlijk een afname in aanwezigheid, maar betekend dit ook een afname in kennisoverdracht? Dit is een lastig onderwerp, want sommige medewerkers willen nou eenmaal liever thuis werken. Van de Sande: “Je zult er op moeten inspelen. Maar wel op een reactieve manier – go with the flow – in plaats van proactief – alles van tevoren willen managen. Anders krijg je een stijging in recruitmentkosten vanwege de war on talent en het niet loyaal zijn van medewerkers.”

Lees het volledige Round Table verslag hier.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven