Hoe creëer je een gezonde en vitale werkomgeving?

Hoe creëer je een gezonde en vitale werkomgeving?

Binnen een organisatie maken vitale mensen het verschil. Het is dan ook niet voor niets dat de trends van dit moment voor kantoorinrichting samengaan met aandacht voor de gezondheid en vitaliteit van medewerkers.

In een gemiddeld Nederlands bedrijf beweegt 55% van de medewerkers te weinig. Te weinig bewegen leidt tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, diabetes en een aantal vormen van kanker. Het credo “zitten is het nieuwe roken” krijgt steeds meer bekendheid.

Gezonde voeding

Bij een vitale werkomgeving hoort een gezond voedselaanbod. De afterlunch-dip en de lekkere trek rond 15.00 uur, je kent ze wel, liggen op de loer. Motivatie om te kiezen voor de gezonde opties is een belangrijke factor. Door medewerkers enthousiast te maken voor gezonde voeding, kan ieder zijn weerstand hoog houden en voorkomt men ziekte. Medewerkers motiveren voor het maken van de gezonde keuzes, kan door laagdrempelige, organisatie brede programma’s en activiteiten aan te bieden, ondersteund door promotiemateriaal zoals flyers of displays. Maar ook een gevulde fruitschaal op een centrale plek kan een geheugensteuntje bieden voor het maken van een gezonde keuze.

Rust en ontspanning

Iedereen weet dat een goede (nacht-)rust essentieel is. Steeds meer werkgevers realiseren zich dat rust en ontspanning belangrijk zijn om geconcentreerd te kunnen werken en productief te kunnen zijn. Goed slapen kan, door het positieve effect van cortisol, angst en depressie verminderen. Binnen de werkomgeving een plek creëren waar men zich kan ontspannen, weer even op kan laden en de gedachten kan verzetten, kan een enorm effect hebben op de vitaliteit van medewerkers. De invulling hiervan varieert van een tafeltennistafel tot een meditatieruimte, maar feit is dat het een plek moet zijn waar iemand in staat is zijn of haar eigen energie te managen, om mentale en fysieke klachten te voorkomen.

Benieuwd naar alle tips voor een gezond ingerichte werkomgeving? Lees hier verder.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven