SWP Talks #51: De Benchmark voor de Nederlandse Werkomgeving Index

SWP Talks #51: De Benchmark voor de Nederlandse Werkomgeving Index

In april 2024, tijdens de WorkPlace Xperience presenteerde Smart WorkPlace en YNNO de BNW Index. Heb je dit gemist? Of wil je meer leren over dit rapport? Luister dan deze podcast over het rapport.

Vlnr: Yvet Brummelhuis, Wim Kooyman, Evert Peereboom, Melanie Schipper.

BNW Index

De wereld van werk verandert in gigantisch hoog tempo. Er zijn veel veranderingen tegelijkertijd, in kort tijdsbestek, die impact hebben op hoe Nederlanders hun werk doen en werkdag indelen. Het onderzoek brengt via meer dan 100 organisaties en 16 diepte-interviews met experts de Nederlandse werkomgeving in cijfers en verhalen in kaart. Uit de resultaten blijkt dat er een groot scala aan thema’s sterk in ontwikkeling zijn die werk en de werkomgeving beïnvloeden. En dat er veel wordt geëxperimenteerd om deze thema’s het hoofd te bieden. We kunnen concluderen dat we in een (positieve) periode van chaos zitten om de werkomgeving opnieuw uit te vinden.

Juist deze veranderingen waren de aanzet tot het onderzoek volgens Yvet Brummelhuis, Workplace Strategist bij YNNO. "Een van de grootste redenen voor het ontwikkelen van de BNW Index is dat we op dagelijkse basis van allerlei organisaties eigenlijk de vraag kregen: 'hoe gaan andere organisaties nu om met hetzelfde probleem dat wij nu hebben'. Op allerlei vlakken komt dit terug, van huisvesting tot digitale vaardigheden."

Inzicht en samenwerking

De organisaties van Melanie Schipper en Evert Peereboom hebben meegewerkt aan het onderzoek. Evert Peereboom,  bij Gemeente Den Haag, is zeer tevreden met de resultaten. "Het onderzoek laat zien dat de veranderende werkomgeving een heel complete aanpak vraagt. Het is digitaal, facilitair, gedrag en ga zo maar door. Wat ik heel mooi vind, is dat alle aspecten ook terugkomen in het onderzoek en dat het op feiten gebaseerd is." Die feiten gaven Peereboom dan ook een uniek inzicht in wat zijn vooroordelen waren. "Ik dacht dat het kantoor echt toeging naar 'alleen' samenwerken en verbinding maken. Maar in het onderzoek zie je dan de statistieken en zie je dat mensen zeker nog in groten getale komen om gewoon geconcentreerd te werken. Dat is goed om te zien, zodat je niet meer op een onderbuikgevoel een slechte beslissing maakt."

Melanie Schipper, bij Menzis, herkent deze inzichten, maar geeft ook aan dat het onderzoek soms juist bevestigend kan werken. "Elke medewerker heeft een eigen behoefte. We willen de werkplekken dan ook gevarieerd houden en er voor elke medewerker zijn. Niet alleen op kantoor maar ook in hun thuisomgeving. Zodat er geconcentreerd gewerkt kan worden, maar ook samenwerking altijd mogelijk is. Het onderzoek was daarin onderschrijvend."

Luister hieronder het volledige gesprek van deze SWP Talks Of luister op Spotify!

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven