Summer Experience van YNNO geheel in teken van AI
Als keynote intrigeerde Michel Bouman van Microsoft op 26 september de gasten van de Summer Experience van YNNO met een betoog over de opkomst van Generatieve Artificial Intelligence: "AI brengt werk- en levensgeluk."
"Work has changed," zo startte Michel Bouman zijn flamboyante betoog. Naast de flexibilisering als gevolg van het hybride werken is de opkomst van Generatieve Artificial Intelligence - ook wel AI - de tweede belangrijke trend van deze tijd. En, zo stelde Bouman, AI is niet alleen voor nerds. "AI is voor iedereen en brengt werk- en levensgeluk. AI maakt je werk makkelijker, zoals bijvoorbeeld het ordenen van je mails naar prioriteit of het verwerken van data in excelsheets naar overzichtelijke tabellen." Het enthousiasme spatte van zijn betoog af en AI in de vorm van de copilot van Microsoft biedt daadwerkelijk vele mogelijkheden. Zelfs vergadernotities kunnen worden gemaakt.
De vele kansen die AI biedt om het werk van mensen te versimpelen en te versnellen was voor YNNO aanleiding haar Summer Experience op 26 september geheel in teken van AI te plaatsen. Vier praktische workshops maakten dat de gasten van de Summer Experience creatief aan de slag gingen met de mogelijkheden van AI. Het jaar 2030 werd daarbij als richtpunt gekozen; vanaf nu slechts vijf jaar nog, maar een lang genoeg om AI volop te implementeren in de werkomgeving. Daarbij worden vijf startprincipes aangehouden:
1. AI zet de wereld van werk op zijn kop (en dat is goed!)
2. Bij AI gaat het niet (alleen) om technologie
3. Succes met AI komt als je leert omdenken
4. AI stimuleert de menskant van werk
5. Wachten met AI is risicovoller dan nu beginnen
Samenwerken
In de eerste workshopronde brainstormden Nick Lettink en Audri Hensels in hun workshop over de impact van AI op de werkomgeving. In welke opzichten verandert de werkomgeving? Eva van der Wijngaard en Bart van Roekel gaven in hun workshop een presentatie over AI, je nieuwe collega. Deze presentatie was een verkenning over relatie tussen de mens en AI: hoe ziet de nieuwe samenwerking met AI eruit? Welke taken neemt AI over en hoe kan AI creatief meedenken? AI doet een beroep op nieuwe werkmethoden. Ben jij als medewerker al zover? Kun je vaste en ingesleten werkpatronen loslaten en, meer dan dat, je werk uit handen geven?
Eva en Bart tijdens hun presentatie aan het woord
Ondanks het gemak, de creativiteit en de vele mogelijkheden van AI - van tijdsbesparing tot meer werkplezier en van personalisatie tot kostenbesparing - voor de mens, wordt AI toch als spannend en soms ook als bedreigend ervaren. In deze workshop werd gesproken over de vervangende werkzaamheden van AI en de gevolgen voor de medewerkers (blijft mijn baan wel bestaan?), de snelle ontwikkelingen van AI (hoe blijf ik bij?), hoe betrouwbaar is AI (ben ik verantwoordelijk bij een verkeerde beslissing?). Ook werd gesproken over de invloed van AI in de organisatie en daarbij waren de volgende vragen aan de orde:
- Hoe ga ik om met medewerkers die AI al gebruiken op hun eigen device?
- Hoe zorgen we ervoor dat onze data op orde is?
- Hoe gaan we om met privacy en gevoelige klantgegevens?
- Hoe kunnen we AI integreren in bestaande werkprocessen?
- Hoe gaan we om met weerstand tegen verandering en de implementatie van AI bij onze medewerkers?
Zowel medewerkers als de organisatie hebben begrijpelijke zorgen over AI. De sleutel tot het wegnemen van deze angsten ligt in het duidelijk definiëren van de rollen van AI en mensen. Door een duidelijke driedeling van taken te maken, kunnen we niet alleen zorgen wegnemen, maar ook de samenwerking tussen mens en AI optimaliseren. En dat was precies waar de groep tijdens het interactieve gedeelte mee aan de slag ging: Hoe gaan we samenwerken met onze AI- assistent.
Usercases
Na een korte break bleven de deelnemers in de sfeer van AI. Tijdens de tweede workshopronde vertelden Rik en Manon over de veranderingen die AI op de organisatie kan hebben. De verbinding van medewewerkers blijft voor elke organisatie belangrijk, maar hoe organiseren we deze verbinding wanneer we minder vergaderen en minder maar wel efficiënter contact hebben? Kortom, hoe wordt een connected workplace georganiseerd? In de andere workshop namen Joost en Anne de deelnemers mee bij de onboarding van AI en bootsten dat na met een game. Hoe creëer je draagvlak in de werkomgeving, hoe organiseer je data en welke afspraken moeten er omtrent de governance worden gemaakt?
Generatieve AI staat voor praktische toepassingen op de werkplek; niet alleen omdat het leuk is, maar ook omdat het echt wat moet opleveren. In hun workshop namen Rik en Manon de deelnemers mee in het proces van 'omdenken' bij de deelnemers - noodzakelijk voor een succesvolle implementatie van AI. Zèlf doen of AI laten doen? Rik ging daarbij aan de slag met drie usercases creëren, organiseren en analyseren. Deelnemers uit de groep reageerden toen Rik de copilot liet zien. Hoe was de samenwerking met persoon X? Wat zijn de acties uit de meeting? Kun je de acties prioriteren? Prangende vragen die horen bij het 'omdenken'.
De inspirerende uitkomsten van de workshops werden creatief en overzichtelijk samengevat door heuse tekenaars!
Tekst: Wim Kooyman
De werkomgeving centraal in het aantrekken van talent
woensdag 4 oktober
Het aantrekken van nieuw talent is een uitdaging waar veel bedrijven mee geconfronteerd worden. In deze blog van HEVO vertellen ...
Breedweer wint award diversiteit bij European Cleaning & ...
woensdag 4 oktober
“Diversiteit is keihard nodig, iedereen doet ertoe. Als wij in onze mooie sector niet voor diversiteit kunnen zorgen, ...