Wonen, wandelen, werken: hybride werken als oplossing

Onderzoek van International Workplace Group toont aan dat lokaal werken de fysieke en mentale gezondheid van werknemers verbetert.
Slechts 46% van de Nederlanders voldoet aan de beweegrichtlijnen, blijkt uit cijfers van RIVM en CBS, zoals gerapporteerd door het Kenniscentrum Sport & Bewegen. Nederlanders zitten dagelijks gemiddeld ruim 9 uur, wat het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en vroegtijdig overlijden verhoogt. Gelukkig ligt een deel van de oplossing dichterbij dan gedacht.
Onderzoeken van International Workplace Group tonen aan dat hybride werknemers minder ziekteverlof opnemen, minder stress ervaren, en beter in hun vel zitten. Hybride werken, waarbij werknemers hun tijd verdelen tussen een lokale werkplek, het hoofdkantoor en thuis, maakt het makkelijker om beweging in de dag in te bouwen, bijvoorbeeld door een werkplek op fiets- of loopafstand te combineren met sporten of reistijd te besparen.
Lokaal werken
IWG onderzocht het gedrag van meer dan 1.000 hybride werkers en zag dat degenen die gebruik maakten van lokale werkplekken, hun woon-werkverkeer veel vaker actief invullen: 88% loopt, 34% fietst, en 28% rent zelfs af en toe naar werk. Zelfs minder traditionele vervoersmiddelen zoals stepjes (7%) en skeelers (4%) worden gebruikt. Pendel je naar een lokale werkplek, dan is 62% van die verplaatsingen grotendeels of volledig actief – een stijging van 38% ten opzichte van reizen naar centraal gelegen (hoofd)kantoren.
Beweging, balans en werkgeluk
Hetzelfde onderzoek toont aan dat de combinatie van dagelijkse beweging en minder reistijd bovendien bijdraagt aan een betere mentale gezondheid. Meer dan vier op de vijf actieve pendelaars zeggen zich mentaal beter te voelen. 60% voelt zich productiever en 75% van de hybride werkers rapporteert een daling van burn-outklachten. Ook het werkgeluk stijgt: 85% van de hybride werkers zegt meer tevreden te zijn in hun baan.
Betere gezondheid en minder verzuim
Uit een andere grootschalige studie van IWG onder ruim 4.000 hybride werkers blijkt dat lokaal werken leidt tot significante gezondheidsvoordelen. Werknemers ervaren minder stress (70%), houden bestaande gezondheidsklachten beter onder controle (72%) en hebben meer tijd voor preventieve zorg zoals check-ups en screenings (74%). Dit vertaalt zich in 36% minder ziektedagen.
Mark Dixon, CEO van IWG zegt: "Deze onderzoeken tonen aan dat het groeiend gebruik van werkplekken dicht bij huis merkbaar bijdraagt aan het fysieke en mentale welzijn van werknemers. Zij ervaren meer balans en werkplezier, terwijl bedrijven profiteren van gezondere, meer gemotiveerde teams met hogere productiviteit en lagere kosten. Daarnaast liggen lokale werkplekken vaak op fiets- of loopafstand en wordt dagelijkse beweging vanzelfsprekend. Dit maakt hybride werken een echte win-win."