Mode-studente fleurt horeca op voor HvA en UvA

<span>Mode-studente fleurt horeca op voor HvA en UvA</span>

Hoe breng je de link met studenten terug in een saai kantoorpand? Smart WorkPlace partner Aestate schakelde Alison Stricker in, afgestudeerd aan het Amsterdam Fashion Institute. Yvonne Janse, adviseur bij Aestate, licht toe.

Connectie met onderwijs

In de zomer van 2021 verhuisden de medewerkers van de ondersteunende diensten van de HvA en UvA naar de Hogehilweg in Amsterdam Zuid-Oost. Dat ging niet zonder slag of stoot, weet Yvonne Janse, adviseur bij Aestate en sinds de locatiekeuze betrokken bij het project. “We stonden zeker 2-0 achter bij de start van het project. Een locatie buiten de ring, in de Bijlmer nota bene, in een vreselijk saai kantoorpand, met ruim 30% minder werkplekken dan voorheen; het kon rekenen op een hoop onvrede. Ook de te grote afstand naar het onderwijs en de studenten werd als nadeel genoemd. Met een werkgroep inclusief studenten en daarna ook met de architecten van Ex Interiors hebben we verschillende mogelijkheden onderzocht om de link met de studenten in het kantoorpand terug te brengen. Een van de suggesties was studenten van design-opleidingen betrekken bij het ontwerptraject en hen onderzoeks- en expositieruimte bieden.”

Mode-studente fleurt saai kantoorpand op

AMFI

Met een ontwerpopgave benaderde Janse mode-opleiding AMFI van de HvA: we zoeken een student die een ontwerp wil maken voor de gordijnstof in de nieuwe horeca. Alison Stricker was meteen enthousiast en werd door Yvonne Janse gekoppeld aan Hetty Keiren van Ex Interiors: “Het is een geslaagde samenwerking geweest met een zeer mooi resultaat. Alison heeft haar creativiteit kunnen inzetten en wij van Ex Interiors hebben haar kennis laten maken met de ontwerppraktijk en haar geholpen met het maken van keuzes.” 

Don't Play with Food

Alison Stricker is in 2021 afgestudeerd aan het Amsterdam Fashion Institute met haar textielcollectie Don't Play with Food. Met haar project vraagt Alison Stricker zich af hoe het delen van eten bij kan dragen aan een gevoel van gemeenschap. Don’t Play with Food vindt zijn wortels in het concept van eating design. De ontwerpster heeft als doel om het vrolijke gevoel dat we krijgen wanneer we tijd met onze naasten doorbrengen aan te spreken. Eten is de basis voor deze collectie en is de inspiratie voor haar kleuren en vormen. Door te spelen met perspectief en schaal, zoomt Don’t Play with Food in op eten op een abstracte manier. Een speelse aanpak leidt tot een kleurrijke collectie van prints.

Van ontwerp tot productie

Het ontwerp voor de gordijnstoffen voor de horeca aan de Hogehilweg is onderdeel van een uitgebreide collectie prints en stoffen. Alison ontwierp in totaal ongeveer 30 verschillende prints, met drie verschillende sub-thema’s. “Ik was heel enthousiast om aan de slag te gaan met de gordijnstoffen omdat het een overduidelijke connectie heeft met mijn concept, en ik het mocht ontwerpen voor een specifieke locatie en groep eindgebruikers. Gedurende het ontwerpproces heb ik dankbaar gebruik gemaakt van de feedback van een groep medewerkers die nu in het gebouw werken. Ik heb erg genoten van de samenwerking met Ex Interiors. De verantwoordelijkheid om ook de productie te organiseren heeft me daarnaast veel inzicht gegeven in het proces van ontwerp tot realisatie verloopt in deze industrie.” De productie is uitgevoerd door het Deense textielbedrijf Kvadrat.

Mode-studente fleurt saai kantoorpand op

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven