Van monument tot kantoorgebouw

Van monument tot kantoorgebouw

De wil om gehuisvest te worden of te blijven in een karakteristiek monumentaal gebouw is groot. Maar hoe maak je een monument klaar voor de toekomst zonder afbreuk te doen. In deze blog van HEVO lees je er alles over.

Arthur van Kempen, Senior Manager bij HEVO, vertelt in deze blog hoe zij omgaan met het vernieuwen en verbeteren van deze monumenten.

Herbestemmen, verduurzamen en renoveren

Monumenten vertegenwoordigen vaak symbolische en cultuurhistorische waarden en hebben daardoor een grote emotionele betekenis voor de omgeving en gebruikers. De motivatie om bestaand vastgoed te behouden is groot. De wil om gehuisvest te worden of te blijven in een karakteristiek monumentaal gebouw is groot. Ons streven is om de uitdaging aan te gaan van het verduurzamen en toekomstbestendig maken van monumentale gebouwen, terwijl we tegelijkertijd hun karakter en functie willen behouden. Onze missie is om deze doelstellingen naadloos te combineren.

Herbestemming: het behouden van de ziel van monumenten

Het herbestemmen van monumenten is een uitdaging die vraagt om creativiteit en een zorgvuldige planning. Het doel is om de ziel van het monument te behouden terwijl het wordt aangepast aan de behoeften van de moderne tijd. Dit betekent dat we moeten nadenken over hoe bestaande structuren behouden kunnen blijven en tegelijkertijd hoe ze kunnen worden aangepast om te voldoen aan de eisen van duurzaamheid, energie-efficiëntie en functionaliteit. 

Onze expertise ligt in het herbestemmen en verduurzamen van monumenten, zodat ze toekomstbestendig en exploitabel worden, met behoud van hun unieke geschiedenis en karakter.

Hergebruik verkleint de ecologische voetafdruk

Het herbestemmen van monumenten is een van de meest duurzame keuzes die men kan maken. Door bestaande structuren te gebruiken in plaats van nieuwe te bouwen, is er minder vraag naar kostbare bouwmaterialen en wordt er minder afval geproduceerd. Bovendien vraagt het verbouwen van een monumentaal gebouw om het gebruik van milieuvriendelijkere bouwmethoden. We geven de voorkeur aan natuurlijke materialen en biobased producten, wat bijdraagt aan het verkleinen van de ecologische impact van een project. 

De ‘(meer)waarde’ van monumenten

Monumenten dragen bij aan levendige en duurzame gemeenschappen. Ze dienen als centra voor cultuur, onderwijs, kunst en ondernemerschap en dragen zo niet alleen bij aan de lokale economie, maar versterken ook het gevoel van gemeenschapszin en trots. Meer dan andere gebouwen spreken ze letterlijk en figuurlijk tot de verbeelding.

Lees hier verder.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven