Impact van revolutie in de bouw

Impact van revolutie in de bouw

In oktober moet de DigiDeal over informatiemanagement tijdens de levenscyclus van de Gebouwde Omgeving klaar zijn. Wat levert dit de Gebruiker op?  

Trendbreuk

Waar eerdere pogingen tot innovatie van de bouw tot steeds meer kennisinstituten, pilotprojecten en technisch academisch inhoudelijke werkgroepen leidden, lijkt nu een trendbreuk te ontstaan. Slimme snelle samenwerking wordt op de Bouwcampus gestroomlijnd tot concrete stappen. Het systeem lijkt dit keer echt te kunnen veranderen. Sommige 'old school'-experts roepen nog dat de economische groei de veranderingsbereidheid in de bouw zal temperen. In de praktijk blijkt echter dat de jongere generaties het gewoon anders willen en ook zullen doen. Geholpen door nieuwe technologie en hun toepassing, bijvoorbeeld BIM, zijn het vooral de installatiebedrijven, alsook Uneto-VNI en ISSO die voor verandering gaan zorgen. Door het kantelen van de keten gaat gebeuren wat Blauwhof, Spiering en Verbaan al voorspelden: de sector gaat fundamenteel veranderen en een nieuwe maatschappelijke betekenis krijgen. Circulair Bouwen zal over meer dan alleen bouwen gaan.

In de kabinetsbrief van 29 november 2016 hebben de drie ministers van Economische Zaken, Wonen en Rijksdienst, en Infrastructuur & Milieu in samenspraak met de bouwsector ‘De Bouwagenda’ geïnitieerd. Doel is om te komen tot een ambitieus vernieuwingsprogramma waarin de uitdagingen op het gebied van energie, klimaat en grondstoffen bovenaan staan. Als antwoord hierop hebben ruim vijftig vertegenwoordigers vanuit alle onderdelen van de bouwsector, overheid, kennisinstellingen en maatschappelijke groepen op De Bouwcampus in een open dialoog een plan van aanpak opgesteld. MEt daarin het thema 'Digitalisering & Informatisering'.

Een twaalfkoppige Taskforce geeft uitvoering aan De Bouwagenda. Voorzitter Bernard Wientjes (links op de foto) overhandigde de eerste exemplaren van het visiedocument op 28 maart 2017 aan het Kabinet op een bijeenkomst in het Haagse Nieuwspoort. Daarna is een programma ontwikkeld. Meer informatie hierover op www.debouwagenda.com 

Eindgebruikers

Ook voor managers van de werkomgeving, facility managers, gebruikers en eindgebruikers zal de innovatie in de bouw grote impact hebben. Wanneer de gebouwde omgeving steeds meer van 2-dimensionaal naar 3-dimensionaal gaat, dan zullen de bestaande ‘platte’ gebouwdossiers worden vervangen door Common Data Environments, interoperabele data en Digital Twins. De samenwerking van Autodesk met Steelcase voor de realisatie van ‘The Augmented Office’ laat zien dat de eindgebruikers snel met de innovatie in de bouw te maken krijgen. Immers, ze kunnen samen slimmer en sneller gefaciliteerd worden wanneer gebouw en werkplekinrichting geïntegreerd worden aangeboden. Zo ontstaat een Smart WorkPlace in een Smart Building. In dezelfde sfeer werkt Planon met CADAC samen. En Heijmans op haar beurt met CSU aan BeSense-software. Daarbij heeft Ahrend zijn eigen Smart Working App. Bouw en Gebruik werken dus steeds vaker en slimmer samen. Het is echter wel zaak dat de gebruiker invulling gaat geven aan wat in het Nationaal BIM Protocol 0.9 de ‘BIM Regisseur OG’ heet en dat de FMIS- en IWMS-leveranciers met het BIM Loket en de DigiDEAL mee doen. In oktober moet de DigiDeal klaar zijn. Hierin worden afspraken gemaakt over informatiemanagement gedurende de totale levenscyclus van de Gebouwde Omgeving. Inclusief Gebruik dus. Meer informatie hierover is te vinden op www.BIMLoket.nl 

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven