Fiets van de zaak komt terug in een nieuw jasje

Fiets van de zaak komt terug in een nieuw jasje

Een leasefiets past goed in de mobiliteitsmix voor uw medewerkers. Bovendien is hij aantrekkelijker geworden door nieuwe wetgeving. Smart WorkPlace partner Pon Business Mobility zette het op een rijtje.

Ken je hem nog, de ‘fiets van de zaak’? Vanaf 2020 is hij terug in een nieuw jasje. Dankzij nieuwe wetgeving lease je een fiets tegen een bijtelling van slechts 7 procent.

Midden jaren ´90 was hij er opeens: de ‘fiets van de zaak’. Via een gunstige fiscale regeling kon je als werknemer een tweewieler via je baas krijgen. Succesformule of niet, het fietsplan van toen maakte plaats voor de minder aantrekkelijke Werkkostenregeling (WKR). De ‘fiets van de zaak’ veranderde daarmee van fenomeen naar een ondergeschoven kindje.

Nieuwe regels

Maar er is goed nieuws. Per 1 januari 2020 is er nieuwe wetgeving van kracht. Het maakt een nieuwe fietsregeling mogelijk die helder en overzichtelijk is. Een hele verbetering ten opzichte van de huidige situatie. Net als bij leaseauto’s gaat het kabinet werken met een bijtellingpercentage. Een fiets van de zaak kost straks een bijtelling van 7 procent. Het doel: meer mensen op de tweewieler krijgen.

Elke soort (elektrische) fiets

De nieuwe regeling vervangt dus de omslachtige WKR en heeft betrekking op alle soorten fietsen: van racefiets tot e-bike en van omafiets tot speed-pedelec. Zelfs de (elektrische) bakfiets doet mee. De leasefiets stelt je als werkgever in staat om medewerkers een fiets aan te bieden en zo het mobiliteitsbeleid te vergroenen. Het is bovendien een goede manier om werknemers fitter én energieker te krijgen. En ook fijn: het parkeerprobleem is meteen opgelost. De leasefiets kan bovendien als mooie bonus werken. Een luxe speed-pedelec of racefiets van je werk, wie wil dat nu niet?

Combineren naar hartenlust

De leasefiets past heel goed in de mobiliteitsmix. Een combinatie van én fiets én openbaar vervoer én lease- of deelauto maakt het extra gemakkelijk om altijd het beste vervoermiddel te kiezen. Het snelst, goedkoopst of gezondst. Met je leasefiets naar het station en vervolgens met trein en tram naar klant of kantoor, bijvoorbeeld. Of je komt op de dagen met klantbezoek met de auto en de rest van de week met de leasefiets. De medewerker bepaalt het zelf!

Leasefiets voor 5 euro per maand

Wat kost dat nu zo’n leasefiets? De Rijksoverheid kwam met een voorbeeld. Stel, een medewerker heeft een inkomen van 35.000 euro. De fiets van de zaak die hij of zij ter beschikking krijgt, kost 2.000 euro. Op basis van een bijtelling van 7 procent, wordt 140 euro op jaarbasis bij het salaris opgeteld. De medewerker is dan 59 euro kwijt aan belasting; ofwel net geen 5 euro per maand. Overigens is er alleen sprake van bijtelling als de fiets van de zaak ook privé wordt gebruikt. Als alleen zakelijke kilometers worden weggetrapt, dan is de bijtelling niet van toepassing.

Bron: www.businessmobility.nl

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven