Van plastic naar waterstof

In het Verenigd Koninkrijk eindigt ieder jaar 2,5 miljoen ton niet recyclebaar plastic op de vuilnisstort. Het Britse Powerhouse Energy weet wel raad met dit afval. Ze maken er namelijk waterstof van.

Distributed Modular Gasification (DMG)

Powerhouse Energy heeft een proces ontwikkeld waarbij plastic omgezet wordt naar waterstof: Distributed Modular Gasification (DMG). Tijdens dit proces versnippert een machine het plastic afval en verwarmt het tot ongeveer 1.000 graden Celsius. Zo ontstaat syngas, een mengsel van waterstof, methaan en koolmonoxide. Waterstof wordt vervolgens gescheiden van het syngas.

Van plastic naar waterstof

Schoner

Volgens Powerhouse Energy is dit productieproces schoner dan het gebruik van aardgas om waterstof te produceren. Tijdens het proces komt slechts een zestiende van de kooldioxide vrij die bij het maken van waterstof uit aardgas vrijkomt.

Het bedrijf kan 90% van de energie uit het afval halen, aanzienlijk meer dan in een verbrandingsoven haalbaar is. Daarnaast ziet het bedrijf de toepassing ook als efficiënte oplossing voor het plastic probleem, wat wereldwijd voor grote milieuschade zorgt.

Elf locaties

Het waste-to-energy project krijgt snel uitbreiding. De Britten willen op korte termijn op elf locaties een voorziening openen. Daarnaast zijn er plannen om bij de locaties een waterstoftankstation te openen. Zo is er nog minder energie nodig om waterstof naar de eindbestemming te transporteren.

Van plastic naar waterstof

Waterstof tanken

Met de eerste DMG-installatie kan het bedrijf al dertig vrachtwagens dagelijks van waterstof voorzien. In de toekomst moeten er wereldwijd locaties komen waar plastic afval wordt omgezet in waterstof.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven