Norm voor kilometervergoeding 2020/2021

Norm voor kilometervergoeding 2020/2021

Hoe kunnen medewerkers met hun werkgever afspraken maken over de vergoeding voor zakelijke kilometers met de privéauto? Smart WorkPlace partner Vereniging Zakelijke Rijders komt met een norm voor 2020/2021.

Zakelijke kilometers

Wanneer je als werknemer geen leaseauto tot je beschikking hebt maar wel zakelijke kilometers maakt met je privéauto, dan krijg je hiervoor een vergoeding. Meestal wordt de € 0,19 onbelaste kilometervergoeding gebruikt als maatstaf voor deze vergoeding. Dit is volgens de VZR onzin. De onbelaste kilometervergoeding geeft alleen aan hoeveel er onbelast uitgekeerd kan worden. Je werkgever mag deze vergoeding zelf bepalen. Want deze onbelaste kilometervergoeding van € 0,19 cent dekt vrijwel nooit de feitelijke autokosten, niet eens de variabele kosten, laat staan de volledige kosten inclusief de afschrijving.

Variabele kosten of ook vaste kosten

Als je de auto toch al hebt, dan zou je kunnen zeggen dat alleen de variabele kosten van de auto vergoed moeten worden om je schadeloos te stellen. Maar waarschijnlijk hou je er bij het kopen van de auto al rekening mee hoe je deze gaat gebruiken, zakelijk én privé. Bovendien draagt je, als eigenaar van de auto, het volledig risico van het gebruik van de auto, de verzekering, het onderhoud en de onvoorziene afschrijvingen. Het is daarom niet meer dan reëel dat ook hiervoor een bijdrage opgenomen wordt die door de werkgever wordt vergoed.
VZR werkt naast de variabele kilometerkosten met een beschikbaarheidstoeslag. De beschikbaarheidstoeslag is een bedrag per kilometer voor het beschikbaar hebben van de auto. Deze toeslag bedraagt 50% van het vaste gedeelte van de kilometerkostprijs.

Waarom een normstelling

VZR heeft samen met enkele mobiliteitsdeskundigen een norm bepaald. Zowel je werkgever als jij hebben daarmee een referentiepunt waarop je kunt terugvallen en aan refereren. VZR zal deze norm ieder jaar opnieuw berekenen en aanpassen als dat nodig is. De norm is gebaseerd op de meest gebruikte auto’s in drie categorieën. 

Norm

VZR adviseert werkgevers om minimaal het gewogen gemiddelde te vergoeden tussen de variabele kosten en de vaste plus de variabele kosten. Dit geeft de volgende normering

Objectief

VZR geeft hiermee een helder en objectief kader aan de kilometervergoeding. Hiermee kunnen medewerkers met hun werkgever afspraken maken over de vergoeding voor zakelijke kilometers met de privéauto. Meer lezen over de achtergrond en opbouw van de norm? Lees dan verder in de Position Paper Normering van de VZR voor de hoogte van de kilometervergoeding 2020/2021.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven