Bredere systeemaanpak moet probleem massaal personeelstekort helpen oplossen

Het complexe probleem van het massale personeelstekort vereist een nieuw perspectief, waarbij technologie, HR en organisatie in balans zijn. Dat stelt TNO in ‘Doorbraak in schreeuwend personeelstekort’.

Het Prognosemodel Zorg en Welzijn geeft aan dat we in 2022 een tekort van 74.000 mensen mogen verwachten en ongeveer 30% van de industrie ervaart een tekort aan arbeidskrachten. Arbeidsmarktanalyses van CBS laten zien dat personeelsschaarste alleen maar gaat toenemen, onder andere vanwege de vergrijzing. Deze ontwikkelingen maken het vullen van alle openstaande vacatures niet meer realistisch; alternatieve oplossingen zijn nodig.

In de afgelopen jaren was er nog hoop dat technologie het personeelstekort zou kunnen oplossen. Maar ondanks alle technologische innovatie is het tekort alleen maar gestegen. Inmiddels is duidelijk dat de inzet van technologie ook onbedoelde effecten kan hebben waardoor het personeelsprobleem nog groter wordt, bijvoorbeeld als daardoor meer schaars technisch personeel nodig is.

Het ene personeelstekort is bovendien het andere niet. Als teveel medewerkers weg gaan omdat ze ontevreden zijn over de arbeidsvoorwaarden, biedt de technologie geen oplossing. Het bieden van meer salaris bijvoorbeeld ligt dan meer voor de hand. Maar meestal is er meer nodig omdat er meer problemen tegelijk spelen. Slimme combinaties van maatregelen moeten gezocht worden om het personeelstekort écht aan te pakken. Maar de vraag is: hoe doe je dat en wat levert het op?

Bredere systeemaanpak

Het complexe probleem van het massale personeelstekort vereist een nieuw perspectief, namelijk een bredere systeemaanpak. Door systematische en multidisciplinaire analyse van oorzaken, passende maatregelen en (on)gewenste effecten wordt toegewerkt naar een totaaloplossing die veel meer is dan de som der delen.

Met deze aanpak kunnen organisaties komen tot een optimale balans tussen technologie, duurzame inzetbaarheid van personeel, en arbeidsorganisatie. Hiermee kunnen organisaties hun personeelstekorten substantieel reduceren.

Door de aanpak in allerlei organisaties toe te passen, ontstaat er functie- en sector-overstijgend meer inzicht in de effectiviteit van maatregelen. Als organisaties hierdoor beter weten wat ze moeten doen, kan het schaarse arbeidspotentieel in onze samenleving beter worden benut. Op deze manier voorkomen we dat onze gezondheid, veiligheid en productiviteit nog verder in gevaar komen.

De aanpak is vastgelegd in een whitepaper, ‘Doorbraak in schreeuwend personeelstekort vraagt nieuw perspectief’.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven