Metamorfose voor universiteitscampus Radboud Nijmegen

Metamorfose voor universiteitscampus Radboud Nijmegen

De universiteitscampus van de Radboud Universiteit heeft in 2030 een ingrijpende metamorfose ondergaan. Dat blijkt uit het Campusplan dat het College van Bestuur 25 april deelde met de medezeggenschap.

Fysieke ingrepen

Een opsomming van de belangrijkste fysieke ingrepen:

  • Het Spinozagebouw maakt plaats voor nieuwbouw.
  • Het Huygensgebouw wordt uitgebreid naar het zuiden.
  • Het Collegezalencomplex maakt plaats voor een Ontmoetingscentrum.
  • De faculteiten Letteren en Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen verhuizen van het Erasmusgebouw naar de nieuwbouw op de plek van het Spinozagebouw. 
  • Er komt een ‘tussenlid’-gebouw tussen het Linnaeus-gebouw en parkeerplaats P10.

Ontmoetingscentrum

Het Ontmoetingscentrum op de plek van het huidige Collegezalencomplex, dat door Inbo Architecten wordt ontworpen, moet het hart van de campus worden. De loopbruggen tussen Refter, Cultuurcafé en bibliotheek verdwijnen. De bibliotheek krijgt een ingang aan het Erasmusplein. In het nieuwe Ontmoetingscentrum komen horeca en congreszalen, ook wordt het de locatie voor de Radboud Academy, het Teaching en Learning Centre, de Radboud Docenten Academy en de Radboud Honours Academy.

Erasmusgebouw

Het Erasmusgebouw wordt na het vertrek van Letteren en Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen voor 40 procent ingezet voor huisvesting. In het lage deel van het gebouw komen kantoren en ontmoetingsruimtes.

Werkomgeving, thuiswerken en onderwijs

Het Campusplan leidt door efficiënter huisvesten en meer thuiswerken tot een reductie van circa 35 procent van de bestaande ruimtebehoefte. Voor de hele campus geldt dat persoonsgebonden werkplekken zullen veranderen in ‘een werkomgeving met als norm gedeelde werkplekken en voorzieningen’. Werkplekken zijn in de toekomt niet meer exclusief voor één medewerker, maar worden met elkaar gedeeld. Hierdoor gaat het aantal vierkante meter aan kantoorruimte naar beneden. Een deel van de vrijgekomen ruimte zal volgens het campusplan worden gebruikt om behoeften aan ‘voorzieningen voor ontmoetingen’ te realiseren.

Het onderwijs wordt in de toekomst mogelijk meer een mengvorm van fysiek en digitaal onderwijs, aldus het Campusplan. Mogelijk zal ook het aandeel fysiek onderwijs voor grote groepen afnemen. De divisie Academic Affairs maakt de komende tijd werk van een nieuwe visie op onderwijs. Nieuwe gebouwen zullen hierop aangepast worden.

Berchmanianum

Er is in het Campusplan ook al verder gekeken dan 2030. Een optie is om academische plechtigheden naar het Berchmanianum te verplaatsen en daar ook een aularuimte te maken. Het Comeniusgebouw wordt nu gebruikt voor digitaal toetsen. Mocht dat in de toekomst niet meer nodig zijn of elders onderdak vinden, dan kan de strook langs de St. Annastraat voor nieuwe gebouwen worden gebruikt.

De gemeente Nijmegen wil graag met de universiteit in gesprek over wonen op de campus aan de St.  dAnnastraat of in het bosgebied tussen de Houtlaan en het Radboudumc. Dat bos wil de Radboud Universiteit echter behouden. Naast de nieuwe studentenwoningen in het Erasmusgebouw is er ook nog de optie van huisvesting bij de manege van Park Brakkenstein, op het Toernooiveld of ten zuiden van het Guesthouse.

Heyendaalseweg

De Radboud Universiteit spreekt de ambitie uit aan de Heyendaalseweg ‘een iconische buitenruimte te creëren, met kwaliteiten als biodiversiteit en ruimte voor fietsers en voetgangers’. Er wordt gestreefd naar minder uitstoot en veiliger verkeer. Dat kan echter alleen in samenspraak met veel andere partijen.

De groene ambitie wordt tot slot nog scherper gesteld in de ambitie om al in 2040 (in plaats van 2050) energieneutraal te zijn als campus.

Metamorfose voor universiteitscampus Radboud Nijmegen

Plattegrond van de huidige situatie op de Radboud Campus.

Reacties

Vox, het onafhankelijk magazine van de Radboud Universiteit, maakte na de bekendmaking van het Campusplan een rondgang langs medewerkers van het Erasmusgebouw. Daaruit blijkt dat medewerkers na de verhuizing en met het nieuwe concept hun eigen kamer en boekenkast gaan missen.

Bron: Vox Magazine. Beeld: Gerhard van Roon/Radboud Universiteit.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven