Workation als interbellum

Workation als interbellum

In haar vakantie ontving Silvia de Haan een mail van Smart WorkPlace. Of ze een blog wilde schrijven over wat ze van een workation vond. Haar antwoord zei genoeg: “Vind je het goed als ik er na mijn vakantie op terug kom?” Inmiddels is ze terug. Daarom nu hieronder haar reactie.

Routine doorbreken

Wanneer ik tijdens mijn vakantie het verzoek van Smart WorkPlace ontvang, duw ik snel de vraag naar de achterkant van mijn gedachte en trek ik mijn bergschoenen aan voor een wandeltocht want voor mij staat vakantie gelijk aan actie. Een ander luiert liever op het strand, of klust lekker in zijn huis. Wat het ook is, vakantie ontstaat uit het onderbreken van de routine en tijd die je invult met mensen die je liefhebt, of (weer) gaat hebben. Dit maakt jou een betere versie van jezelf. En hoe minder ik aan werk hoef te denken hoe beter, lijkt mij.

Meerdere versie van jezelf

Er wordt om mijn mening gevraagd, in mijn rol als workplace consultant. Maar op vakantie heb ik andere petten op: moeder, reisleider, levensgezel, cateraar enz. Juist het scheiden van deze rollen maakt mij vrij.

Als je het nog niet gelezen hebt is het boek ‘The Circle’ (Dave Eggers) een vakantietip. Eggers stelt in The Circle een Big Brother-achtige toekomst voor waarbij werk en privérollen versmelten. Een versmelting die op het eerste gezicht ontspannen is en voordelen biedt maar uiteindelijk angstaanjagend beklemmend is. Jouw collega’s zouden je eens moeten zien met je vuile shirt en bezweet voorhoofd op het strand…

Van je collega’s moet je het hebben

Niet iedereen staat er zo in. Een collega van mij werkte deze week vanuit zijn vakantieadres, en was dus ‘op workation’.  Bellen, mailen, overleggen het liep allemaal soepeltjes. Het voelde als thuiswerken waar we al ruimschoots aan gewend waren. Totdat hij een gebouw moest bekijken en dat hij aan mij doorspeelde… Ach vooruit dat propte ik dan wel in mijn agenda. Vervolgens het verzoek of ik in zijn plaats naar een acquisitiegesprek kon gaan… Dat sprak mij minder aan. Die workation werkt alleen als je echt met niemand of niks van doen hebt. Maar voor de meesten is dat een utopie.

Interbellum

Na de vakantie, nu ik weer gewoon aan het werk ben, probeer ik zoals elk jaar de vakantiestemming door te zetten. Terugkomen met een Hollandse regenbui maakt dat soms lastig. Maar een rotsvast vakantiegevoel kan tegen een stootje. Zo gauw de werkdag voorbij is kan je dat vakantiegevoel reanimeren. Vlug de vakantiekleren uit de wasmand weer aan, lekker lummelen of laat en uitgebreid eten met vrienden.

Als ik een omschrijving zou maken voor workation dan zou dit interbellum de titel workation krijgen. Een gewone werkweek, met alle routine erop en eraan, en in het weekend en avond de vakantiepet op.

Zo, laptop dicht, schoenen uit en met boek op de bank!

Lees ook de bijdrages over workation van vier andere SWP-experts, Rianne AppelJan Gerard Hoendervanger, Nick Lettink en Marco Rooks.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven