Smart Building Tech revolutie
Bouw duurzame gebouwen: Bij vrijwel alle investeringen spelen Environmental, Social & Governance (ESG)-criteria inmiddels een grote rol: hoe gaat een bedrijf om met zijn effect op de maatschappij en het milieu?
Als Larry Fink wat te zeggen heeft spitsen investeerders de oren. Als directeur van Blackrock, ’s werelds de grootste investeringsmaatschappij, geeft Fink in zijn jaarlijkse brief aan aandeelhouders zijn visie op het mondiale investeringsklimaat. In januari van dit jaar herhaalde hij nog maar eens wat hij al eerder zei: voor Blackrock zijn ESG-criteria cruciaal. Aandeelhouders moeten niet langer alleen rekening houden met wat onderaan de streep te zien is, zei Fink. Ook bijvoorbeeld het verkleinen van de energie-uitstoot draagt bij aan het langetermijnsucces van een bedrijf. En daarmee, zo zei Fink, is het van het grootste belang voor directeuren en aandeelhouders. Het is het zoveelste teken dat het kapitalisme verandert.
Kantoor minder smart dan een auto
Hoe zetten we woorden om in daden? De ingewikkelde regelgeving strooit namelijk vaak zand in de motor, wat de effectiviteit van de oplossingen niet ten goede komt. Een voorbeeld: de ramen in veel kantoorgebouwen zijn beplakt met een dunne, doorzichtige coating die het zonlicht weerkaatst om het binnenklimaat in de zomer koel te houden. Geen slecht idee, maar in de winter gebeurt logischerwijs het tegenovergestelde: de kamers blijven koud doordat de winterzon geen kans krijgt de ruimte te verwarmen. De enige optie is de centrale verwarming flink op te stoken, met torenhoog energiegebruik tot gevolg. Het is de paradox van de vastgoedwereld: in veel opzichten moderniseert de sector razendsnel, maar het gemiddelde kantoorgebouw bevat nog altijd minder slimme techniek dan een moderne auto.
Mensen vertrouwen op moderne techniek voor hun gezondheid, geldzaken en sociale leven, maar slimme technologie ontbreekt vaak volledig in kantoorgebouwen. Dat is wonderlijk, want de oplossingen bestaan al. Zoals de technologie die het mogelijk maakt om energie op te wekken uit de zon en de wind, die vervolgens wordt gebruikt om het kantoor van stroom te voorzien. Het is al mogelijk dat de frisse buitenlucht zorgt voor een ideale luchtkwaliteit in het kantoor, terwijl tegelijkertijd het zonlicht de kamers verlicht. Het einde van de ongezellige tl-buis is daarmee in zicht.
Wil jij een werkomgeving waarin de mensen beter kunnen presteren?
In deze whitepaper lees je over drie belangrijke pijlers waarmee je slimme en gezonde gebouwen kan creëren met een garantie voor verbeterde arbeidsproductiviteit.
Lees de whitepaper van Physee hier.
Meer artikelen van PHYSEE
De waarde van goede akoestiek voor het kantoor
zondag 8 oktober
Geluid staat steevast in de top 3 factoren die medewerkers als storend ervaren op kantoor. Tijdens de WorkPlace Academy's ...
Doe mee aan het DEIB-onderzoek!
zondag 8 oktober
WorkWire nodigt bedrijven uit om deel te nemen aan haar nieuwe onderzoek naar DEIB (Diversity, Equity, Inclusion en Belonging) ...