Preventie leidt tot 10% daling psychisch verzuim

Preventie leidt tot 10% daling psychisch verzuim

Er heerst grote onwetendheid onder werknemers over de welzijnsondersteuning, die door werkgevers beschikbaar wordt gesteld, zo blijkt uit recent onderzoek. Opvallend is, dat daar juist steeds meer mogelijkheden voor worden aangeboden.

Het gaat dan bijvoorbeeld om vergoeding van therapie, trainingen in mentale gezondheid en ‘dagen om af te koppelen’. Behandelaar Nicole Moreaux van SpecialistenNet licht toe hoe werkgevers hier beter mee om kunnen gaan.

Communicatie

Steeds meer bedrijven bieden preventieve maatregelen aan om de mentale weerbaarheid van werknemers te vergroten, veelal onder begeleiding van specialisten en professionals. Desondanks weet bijna de helft van de Nederlandse werknemers niet dat zulke opties bij hun werkgever beschikbaar zijn. Dit staat in een recent gepubliceerd onderzoek van Indeed.

Moreaux: ‘Leg duidelijk uit wat jij verwacht van werknemers, maar ook wat je aanbiedt. Ik adviseer werkgevers om daar al tijdens de onboarding mee te starten. Laat daar een psycholoog of coach bij aansluiten. Maak de visie van het bedrijf op het gebied van mentale ondersteuning helder, ga ook op latere momenten in gesprek en wijdt er een dag aan op hei-sessies.’ Directe leidinggevenden zijn hierin belangrijk, vanwege hun voorbeeldfunctie’, deelt Moreaux. ‘Tegelijkertijd moeten er ook andere kanalen zijn, want soms zijn leidinggevenden minder toegankelijk.’

Cultuurverandering

Met deze andere kanalen doelt Moreaux op nieuwsbrieven, de website en digitale omgevingen. Alles om het gesprek op gang- en een open cultuur tot stand te brengen. ‘Alleen zo herken je de uitdagingen binnen jouw organisatie. Als je ondersteuning op tijd aanbiedt voorkom je langdurige uitval en wordt je beschouwd als een prettige werkgever.’ Tot slot wijst Moreaux op een document van het NIP, de beroepsvereniging van psychologen, waarin de verschillende fases van een burn-out staan en hoe je deze als werkgever kunt herkennen.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven