Het flexkantoor of flex office: welke oplossingen zijn er?

Het flexkantoor of flex office: welke oplossingen zijn er?

Bedrijven uit de dienstensector zijn zich de afgelopen jaren massaal anders gaan organiseren. Vanwege de coronapandemie, maar ook om in het algemeen te voldoen aan de veranderende verwachtingen van medewerkers, kennen flexibele kantoren een sterke opmars.

Dergelijke nieuwe manieren van werken zijn een must geworden om werknemers aan te trekken en te behouden. Voor een optimale organisatie en vlot gebruik van het flexkantoor, en om te beschikken over voldoende geschikte samenwerkingsruimtes, hebben bedrijven echter de juiste tools nodig.

Flexkantoor: wat houdt het precies in?

Flexdesks, flex office, flexibele werkplekken, dynamische kantoren … Al die termen verwijzen naar eenzelfde concept van werkplek- en ruimtebeheer.

Wat is een flex office?

Het concept van het flexkantoor vertrekt vanuit de vaststelling dat de medewerkers van een bedrijf steeds minder vaak allemaal tegelijk op de werkplek aan de slag zijn. Dat is onder andere te wijten aan de toenemende populariteit van telewerk, maar ook aan deeltijds werk, zakenreizen en verlof.

Bedrijven stellen vast dat het weinig zinvol is om nog kantoorruimte ter beschikking te stellen en te onderhouden voor alle medewerkers. Daarom kiezen ze steeds vaker voor kleinere kantoren, waar toch nog voldoende plaats is voor het aantal werknemers dat waarschijnlijk tegelijkertijd aanwezig zal zijn. Op die manier sparen deze bedrijven vanzelf ook geld uit.

Daarnaast zijn flexkantoren uitgerust voor verschillende manieren van werken, met onder andere ’telefooncellen’, vergaderzalen, groepsruimtes en ontspanningsruimtes.

Lees ook: Flexibiliteit als troef: technologie ter ondersteuning van de hybride werkplek

Waarom kiezen voor een flexkantoor?

Flexibele manieren van werken invoeren heeft tal van voordelen voor bedrijven en hun werknemers.

Allereerst gaat een flexkantoor gepaard met lagere vastgoedkosten: door te besparen op ruimte, dalen namelijk ook de onderhoudskosten.

Daarnaast stimuleren flexibele werkplekken de productiviteit en creativiteit, want medewerkers kunnen zelf een werkplek kiezen die het best aansluit bij hun behoeften en taken op dat moment. Zo kunnen ze bijvoorbeeld gebruikmaken van de aangename vergaderzalen op kantoor en thuis werken als ze nood hebben aan rust en stilte. Die flexibiliteit zorgt er ook voor dat medewerkers niet vastroesten in een schadelijke routine.

Door open te staan voor flexibele manieren van werken, creëren organisaties bovendien meer betrokkenheid bij hun medewerkers. En dat komt ook hun inzet op lange termijn ten goede. Flexibiliteit is vandaag de dag des te belangrijker, omdat het gebruik van kantoorruimtes sterk veranderd is: in vergelijking met vroeger worden kantoren nu veel meer gebruikt voor samenwerking, en minder voor individueel werk. Aangepaste, aangename, beschikbare samenwerkingsruimtes zijn dan ook essentieel.

Tot slot zijn flexibele werkplekken bevorderlijk voor de communicatie en interactie binnen teams. Niet alleen wordt informatie gemakkelijker en sneller uitgewisseld, de teams zijn ook hechter. Iedereen heeft namelijk de kans om met elkaar in contact te komen, in tegenstelling tot een systeem waarin iedereen een vaste werkplek heeft en dus telkens door dezelfde collega’s omringd wordt.

Lees er alles over op de website van Spacewell

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven