Spelregels maken voor circulair bouwen

Spelregels maken voor circulair bouwen

De duurzaamheidstransitie gaat niet van zelf. Het is tijd om door te pakken en de transitie te maken naar circulair bouwen. En dat kan alleen met een sterke visie.

Niet iedereen hoeft koploper te zijn op circulariteit, maar wat wel mooi zou zijn is dat iedereen meedoet.

Energieneutraal

Goed (na)isoleren is de standaard; op veel daken liggen zonnepanelen, nieuwe gebouwen hebben zelden nog een gasaansluiting en energieneutraal bouwen is inmiddels steeds vaker de norm. De grote uitdaging waar we nu voor staan is de transitie naar circulair bouwen. De overstap naar biobased of hergebruikte materialen, een focus op losmaakbaarheid en modulariteit, en natuurlijk het vastleggen van al deze informatie in een materialenpaspoort. Circulariteit is echter niet een doel op zich, maar een strategie om te ontwerpen voor toekomstbestendigheid, waarbij we zorgvuldig en bewust omgaan met de grondstoffen die we hebben. Maar waar begin je?

Concrete visie

Hevo gelooft dat ambities op het gebied van circulariteit de grootste kans van slagen heeft als ze worden vastgelegd in een concrete visie. En dat begint met het stellen van vragen. Waarom vind ik circulariteit belangrijk? Wat levert het mijn organisatie op? Welke ambities passen bij mijn team en de organisatie? De antwoorden vertaal je vervolgens naar een ambitiedocument, met daarin een aantal concrete en meetbare standpunten. Samen vormen die standpunten jouw circulaire spelregels, op basis waarvan je de te maken projectkeuzes kunt toetsen. Door de stakeholders bij de totstandkoming hiervan te betrekken ontstaat een gedeelde visie en een breed draagvlak. Zo is het vastgestelde ambitieniveau vanaf dag één voor alle betrokkenen helder. Hierna is het uitdagend om die lat tijdens het proces nog een stukje hoger te leggen.

Benieuwd naar een praktijkvoorbeeld? Lees hier het praktijkvoorbeeld van Krimpenerwaard.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven