Website brengt wereldwijde verschillen kantooroppervlak in beeld

Website brengt wereldwijde verschillen kantooroppervlak in beeld

Als je als bedrijf internationaal actief bent, dan is het goed te weten wat in het buitenland verstaan wordt onder verhuurbaar kantooroppervlak.

Dat is namelijk belangrijk, omdat de verschillen enorm kunnen zijn, zo zegt Wolfgang Speer van SWP Founding Partner Colliers. Deze dienstverlener heeft in kaart gebracht wat de lokale standaarden en standaard maateenheden zijn in die landen. En dat varieert van 'om de hoek' in Duitsland tot in Zuid-Korea.

Speer: “In onze wereld van onroerend goed lijkt er slechts één taal te zijn in termen van de grootte en de prijs van een gebied: dit worden vierkante meters genoemd. Maar bedoelt iedereen echt hetzelfde met deze termen?”

'Lokale taal'

Om enig licht op het onderwerp te werpen, en om een betrouwbare bron te ontwikkelen als een brug naar de lokale 'taal', heeft Colliers de Global Occupier Guide ontwikkeld. Door op de gewenste regio of plaats te klikken wordt een overzicht gegeven met informatie over de lokale standaarden en standaard maateenheden.

Regionale normen voor gebiedsberekening

Het zijn niet alleen deze praktische gegevens; de site laat ook zien wat de regionale normen voor gebiedsberekening zijn als je er gaat huren. "Neem Bangkok: hier is parkeren is inbegrepen in het verhuurbare gebied, dus ongeveer 15 tot 20 procent moet worden afgetrokken om een overzicht te krijgen van de grootte van het bruikbare gebied. Maar het kan nog gekker: in Seoul is deze zogeheten verliesfactor ongeveer 50%." En ook in Europa zijn die verschillen fors: van 30% in Parijs tot 10% in ons eigen Amsterdam.

Wettelijk opzegtermijnen

Er zijn in Europa nog andere, opmerkelijke verschillen, stelt Speer. “Als je in Frankrijk bijvoorbeeld een langdurige huurovereenkomst wilt ondertekenen voor een vaste huurperiode, zeg voor 10 jaar, moet u ervoor zorgen dat de wettelijke opzegtermijnen na 3, 6 of 9 jaar expliciet worden uitgesloten. Anders kan zelfs een huurovereenkomst voor bepaalde tijd na 3 jaar worden beëindigd.”

Kijk hier naar de verschillen in Europa en wereldwijd.

Bron: Colliers

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven