Kyrsa de Bruine: “Het kijken naar de gezondheid en vitaliteit van de medewerker gaat nu veel verder”

5 min

 

Kyrsa de Bruine: “Het kijken naar de gezondheid en vitaliteit van de medewerker gaat nu veel verder”

Het kijken naar de gezondheid en vitaliteit gaat nu veel verder dan voorheen. Dat stelt Kyrsa de Bruine van ISS tijdens de tweede Round Table Duurzame Impactmakers over gezondheid en vitaliteit.

Voor Kyrsa de Bruine zijn vooral de gezondheid en vitaliteit van belang van medewerkers, die namens ISS dienstverlening verzorgen bij opdrachtgevers. “Je ziet dat daarbij de focus veranderd is. In het verleden keken we vaak naar het ziekteverzuim en naar het ervoor zorgen dat medewerkers zich niet ziek melden en zo snel mogelijk weer aan het werk gaan. Nu gaat het kijken naar de gezondheid en vitaliteit van de medewerker veel verder. Er wordt nu bezien in hoeverre de basisnormen en waarden van een medewerker aansluiten bij de organisatie, wat de sociale omgeving is en welke uitdagingen medewerkers daar hebben. En welke invloed dat alles heeft op het welbevinden van medewerkers en hoe ze hun werk kunnen doen. Het houdt ook in kijken wat de mooie term duurzame inzetbaarheid echt betekent. Die aanpak heeft ook effect op de weerbaarheid van mensen die bij onze opdrachtgevers werken.” De Bruine gaat tijdens de Round Table ook in op de terugkeer naar kantoor post-corona: “Je ziet dat zowel medewerkers van opdrachtgevers als onze medewerkers bij opdrachtgevers daar anders op reageren als voorheen, omdat ze twee jaar niet meer op een drukke werkvloer zijn geweest. Ze ervaren meer werkdruk en wij als ISS kijken hoe we ze daarin kunnen begeleiden. In die zin wordt ‘gezondheid en vitaliteit’ steeds breder.”

Voor Kyrsa de Bruine zijn vooral de gezondheid en vitaliteit van belang van medewerkers, die namens ISS dienstverlening verzorgen bij opdrachtgevers. “Je ziet dat daarbij de focus erg veranderd is. In het verleden keken we erg naar het ziekteverzuim en naar het ervoor zorgen dat medewerkers zich niet ziek melden en zo snel mogelijk weer aan het werk gaan. Nu gaat het kijken naar de gezondheid en vitaliteit van de medewerker veel verder. Er wordt nu gekeken in hoeverre de basisnormen en waarden van een medewerker aansluiten bij de organisatie, wat de sociale omgeving is en welke uitdagingen medewerkers daar hebben. En welke invloed dat alles heeft op het welbevinden van medewerkers en hoe ze hun werk kunnen doen. Het houdt ook in kijken wat de mooie term duurzame inzetbaarheid echt betekent. Die aanpak heeft ook effect op de weerbaarheid van mensen die bij onze opdrachtgevers werken.” De Bruine gaat ook in de terugkeer naar kantoor post-corona: “Je ziet dat zowel medewerkers van opdrachtgevers als onze medewerkers bij opdrachtgevers daar anders op reageren als voorheen, omdat ze twee jaar niet meer op een drukke werkvloer zijn geweest. Ze ervaren meer werkdruk en wij als ISS kijken hoe we ze daarin kunnen begeleiden. In die zin wordt ‘gezondheid en vitaliteit’ steeds breder.”

Verantwoordelijkheid

Moderator Wim Kooyman legt vervolgens de vraag op tafel of medewerkers in de werkomgeving zelf verantwoordelijk zijn voor hun gezondheid en vitaliteit of dat de organisatie hiervoor verantwoordelijk is. De Bruine ziet dat het inzicht hierover aan het verschuiven is: “In het verleden werd vitaliteit heel erg bij het individu neergelegd, terwijl nu de invloed van de werkgever, de werkomgeving en de normen en waarden niet alleen belangrijker wordt, maar dat ook wordt ingezien wat de invloed daarvan is op de gezondheid en de vitaliteit van de medewerker. Het betekent dat je als werkgever actief bezig moet zijn met een veilige omgeving. Je moet normen en waarden inhoud geven en als werkgever kijken hoe je vanuit die normen en waarden je medewerkers benadert. Tegelijkertijd is elk individu verantwoordelijk voor zijn eigen leven en invulling.” Op de vraag van moderator Kooyman of de werkgever ook verantwoordelijk is voor de gezondheid en vitaliteit van de medewerker als deze thuiswerkt, haalt De Bruine het aspect ‘werkbelasting’ aan. “Daarnaast kun je als werkgever niet controleren of iemand thuis wel voldoende beweegt. Vandaar dat ik er de nadruk op leg dat organisaties zich richten op normen en waarden.” De Bruine gaat ook in op de rol van de leidinggevende: “Als organisatie maak je ook je leidinggevende. Als je zijn gedrag wilt veranderen moet je dus ook de cultuur c.q. de normen en waarden veranderen.” Ze vindt daarnaast dat een werkgever zich niet mag bemoeien met de ongezonde leefstijl van de medewerker: “Je weet niet wat er achter zit. Bij ons is het bovendien lastig omdat veel van onze medewerkers bij verschillende opdrachtgevers in verschillende omgevingen zitten. Daarom worstelen we met de vraag hoe je daar beleid van maakt. Momenteel is onze insteek vooral om te kijken hoe we de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers kunnen verhogen. Dat kan door ze makkelijker toegang te bieden tot bijvoorbeeld fysiotherapie en coaching. Met ook aandacht voor mentaal welzijn.”

Effect op de organisatie

De Bruine spreekt zich tijdens de Round Table ook uit over het effect van de wel of niet gezonde medewerker op de organisatie? De Bruine: “Wat je eigenlijk als organisatie doet is zoveel mogelijk randvoorwaarden creëren waardoor medewerkers hun werk zo goed mogelijk kunnen doen. Daarbij zit ook veel tussen de oren. Zo ervaren veel van onze medewerkers de kantoren momenteel als superdruk, hoewel soms maar ruim een kwart weer terug op kantoor is. En dat komt omdat ze twee jaar lang gewend waren te werken in bijna lege panden. De ene druk – houd ik tijdens corona mijn baan wel? – maakt plaats voor een andere druk: hoe ga ik om met al die mensen op kantoor?”

De Bruine herkent ook de trend waarbij workplace management steeds meer verschuift van richting de mens: “We zijn al steeds meer gewend om vanuit de mens te denken.”

Impact maken

Aan het eind van de Round Table gaat het over impact maken. De Bruine: “We proberen als ISS bewust impact te maken. Enerzijds door de strategie van de klant waar we zitten te ondersteunen en anderzijds door het bewustzijn over duurzaamheid te vergroten. Terugkijkend hebben we daarin op het gebied van voeding en nudging al flinke stappen gemaakt.”

Het complete verslag van de tweede Round Table vindt u in SWP magazine 10, dat in juni verschijnt. Benieuwd naar de achtergronden van de deelnemers en de overige Round Tables? Ga dan naar: https://www.smartwp.nl/duurzame-impactmakers

Delen:

Meer nieuws

Sta jij middenin de verandering van jouw werkomgeving?

Sta jij middenin de verandering van jouw werkomgeving?

vrijdag 5 december

Als je van één ding zeker kunt zijn, dan is het wel dat workplace management altijd in beweging is. IT, HR ...

Lees meer

Moderne teams hebben een ontworpen fundament nodig

Moderne teams hebben een ontworpen fundament nodig

donderdag 4 december

Samenwerking is altijd een beetje een mysterie geweest. Iedereen voelde dat het belangrijk was, maar bijna niemand wist ...

Lees meer

Van heet en benauwd naar favoriet lokaal

Van heet en benauwd naar favoriet lokaal

woensdag 3 december

Met een gezond binnenklimaat werken docenten prettiger en leren kinderen beter. Op de Montessorischool in Capelle aan den ...

Lees meer

“Maak de ontmoeting tussen collega’s waardevol”

“Maak de ontmoeting tussen collega’s waardevol”

woensdag 3 december

In Nederland werkt 83 procent gemiddeld één dag per week vanuit huis. Het onderzoek ‘Werkwereld 2025 ...

Lees meer

Contractmanagement als onmisbare ruggengraat

Contractmanagement als onmisbare ruggengraat

dinsdag 2 december

Het nieuwe rapport Markt in Kaart: Perspectieven uit de cateringbranche laat je zien hoe de wereld van cateringcontractmanagement ...

Lees meer

Lees het nieuwe SWP Magazine (#15)

Lees het nieuwe SWP Magazine (#15)

dinsdag 2 december

In het nieuwe SWP Magazine (#15) lees je onder andere een groot interview met ISS WorkPlace Manager of the Year Annemarie ...

Lees meer

Efficiënt vergaderen: ontdek hoe AI en technologie tijd besparen

Efficiënt vergaderen: ontdek hoe AI en technologie tijd ...

dinsdag 2 december

Met de opkomst van AI, geavanceerde vergader- en samenwerkingstools zoals Microsoft Teams en Yealink én strengere ...

Lees meer

Goed accommodatiebeleid begint bij integrale benadering

Goed accommodatiebeleid begint bij integrale benadering

dinsdag 2 december

In veel gemeenten zijn door de jaren heen situaties ontstaan waarin maatschappelijk vastgoed niet meer aansluit op de actuele ...

Lees meer

Winnaars van de CSRD Awards zijn bekend

Winnaars van de CSRD Awards zijn bekend

vrijdag 28 november

Tijdens de jaarlijkse uitreiking van de CSRD Awards riep de jury Koninklijke Heijmans N.V. uit tot winnaar in de categorie ...

Lees meer

AVEX finalist Inavation Sustainability Award

AVEX finalist Inavation Sustainability Award

donderdag 27 november

AVEX is geselecteerd als finalist voor de Inavation Sustainability Award 2026 met de duurzame en innovatieve BRIX zero AV-oplossing.

Lees meer

Markt in Kaart: Perspectieven uit de cateringbranche

Markt in Kaart: Perspectieven uit de cateringbranche

donderdag 27 november

De wereld van cateringcontractmanagement verandert razendsnel: stijgende kosten, veranderende gebruikersbehoeften en maatschappelijke ...

Lees meer

Integrale rol zorgt voor succesvol project

Integrale rol zorgt voor succesvol project

donderdag 27 november

Een kennisbijeenkomst bij Baanbrekers in Waalwijk laat je zien hoe een integrale rol, van scenario-onderzoek tot realisatie, ...

Lees meer

Sodexo en CSU samen aan de slag op Brainport Industries Campus

Sodexo en CSU samen aan de slag op Brainport Industries Campus

dinsdag 25 november

Binnen de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven heeft Sodexo, als hoofdaannemer van de facilitaire ...

Lees meer

Whitepaper: Slimmer werken in een hybride kantoor

Whitepaper: Slimmer werken in een hybride kantoor

dinsdag 25 november

Benieuwd hoe je in kunt spelen op functieveranderingen van kantoren door hybride werken? De whitepaper ‘De werkplek ...

Lees meer

Rapport: Laat IT-leiders echt innoveren

Rapport: Laat IT-leiders echt innoveren

maandag 24 november

Hoe geef je IT-leiders de ruimte om écht te innoveren, en niet meer alleen te focussen op probleemoplossing? Daarvoor ...

Lees meer

Ontdek een toekomstbestendige leeromgeving

Ontdek een toekomstbestendige leeromgeving

donderdag 20 november

Benieuwd hoe een toekomstbestendige leeromgeving tot stand komt en welke uitdagingen er dan op je afkomen? Jij kunt de grootste ...

Lees meer

Het kantoor als kloppend hart van je organisatie 

Het kantoor als kloppend hart van je organisatie 

donderdag 20 november

Hybride werken mag dan de nieuwe norm zijn, het kantoor blijft het kloppend hart van iedere organisatie. Dat is de belangrijkste ...

Lees meer

<span>Praktische gids ‘Inkopen van natuurinclusieve catering’</span><span> </span>

Praktische gids ‘Inkopen van natuurinclusieve catering’ 

woensdag 19 november

De Tuin van Holland heeft op 17 november een praktische gids gepubliceerd die publieke inkopers op weg helpt naar natuurinclusieve ...

Lees meer

<span>Draaijer Group en HEYDAY samen verder als Draaijer Heyday</span>

Draaijer Group en HEYDAY samen verder als Draaijer Heyday

woensdag 19 november

Draaijer Group en HEYDAY bundelen kracht in één ecosysteem voor de volledige levenscyclus van de werkomgeving.

Lees meer

Blog: Balance@Work

Blog: Balance@Work

dinsdag 18 november

Wanneer op 20 en 21 mei 2026 in de Jaarbeurs in Utrecht de 5e editie van de WorkPlace Xperience wordt gehouden is het ruim ...

Lees meer

Terug naar boven