Richard Helmus: “Gezondheid en vitaliteit draait om werkgeluk”

 

Richard Helmus: “Gezondheid en vitaliteit draait om werkgeluk”

Bij gezondheid en vitaliteit draait het om werkgeluk. Dat stelde Richard Helmus tijdens de tweede Round Table Duurzame Impactmakers over gezondheid en vitaliteit.

Richard is werkzaam bij een organisatie, Coöperatie VGZ, waar gezondheid corebusiness is. “Onze strategie is ‘voorop in gezondheid en zorg, voor iedereen’ en ‘samen werken aan een gezonder Nederland met toekomstbestendige zorg voor iedereen’.” Vervolgens nuanceert hij het item gezondheid en vitaliteit in de werkomgeving. “Dat draait om werkgeluk. Als je namelijk als medewerker werkgeluk hebt, ervaar je dat je vitaal en gezond bent en in een gelukkige omgeving zit. Daarnaast moeten de waarden van de medewerker aansluiten bij de organisatie.” Hoe belangrijk werkgeluk is, illustreert Helmus aan de hand van een voorbeeld: “Een organisatie had twee kantoren: het eerste was een traditioneel kantoor, met een tevredenheidsscore van 7, en alles erop en eraan. Dat kantoor had een bezettingsgraad van 60 procent. Het tweede was het innovatiecentrum. Oud bij elkaar geraapt meubilair en arbotechnisch zwaar onder de maat. Dat kantoor had echter een bezettingsgraad van boven de 100 procent, omdat medewerkers graag daar wilden zijn. En dat is mijn punt: natuurlijk moeten we de werkomgeving zo goed en gezond mogelijk maken, maar werkgeluk is de kern.”

Gedeelde verantwoordelijkheid

Bij VGZ wordt er zonder teammanagers agile en met rollen gewerkt. Dat betekent dat medewerkers binnen teams met elkaar de afspraken maken en dat er teamcohesie is. Helmus: “Ik zie gezondheid en vitaliteit daarom ook als gedeelde verantwoordelijkheid. Als organisatie kunnen we wel bijdragen aan de gezondheid van medewerkers door op een bepaalde manier onze way of working invulling te geven en medewerkers mandaat te geven.” Eigenlijk is het eenvoudig, aldus Helmus: “Als je werk doet, wat je niet leuk vindt heb je stress. Als je werk doet wat je leuk vindt heb je passie. In zo’n geval wordt passie geen way of work, maar way of life. Als werkgever heb je overigens wel een verantwoordelijkheid dat zo’n passie niet doorslaat.” Hij haalt een voorbeeld aan uit de begintijd van corona: “Onze collega’s van het klantcontactlcenter werkten thuis. Aan de keukentafel, sommige met een druk gezinsleven om zich heen en dat terwijl ze vaak emotionele gesprekken moesten voeren. Een enorm hoge werkdruk waarbij de gesprekken wel naar tevredenheid verwerkt werden. Omdat de passie er was dat we het gingen fiksen. Tegelijkertijd hebben we als werkgever vanuit die verantwoordelijkheid in die periode meteen een team geformeerd met als missie ‘Samen online gezond’.”

Helmus benoemt een grote uitdaging voor zijn maar ook voor andere organisaties: “Als je een ondernemende ambitieuze organisatie bent en er is een tekort aan verandercapaciteit, zul je focus moeten aanbrengen op de zaken die je doet maar ook keuzes maken om zaken bewust niet te doen. Wij kijken daarom elk kwartaal wat de resources zijn en beslissen vervolgens wat we gaan doen en wat niet. Dat geeft duidelijkheid en focus.”  

Fysieke gezondheid

Over de fysieke gezondheid is Richard duidelijk: “Het gaat erom dat je een vitale werkomgeving aanbiedt die helpt om gezond te blijven of gezond te worden. Als je dat als organisatie wilt en je stelt daarvoor geld beschikbaar zijn er prachtige tools. Zo hebben we biometrische verlichting die het zonlicht nabootst, omdat uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het echt helpt voor je creativiteit, je fitheid en – het allerbelangrijkste! – de nachtrust.”

Helmus benadrukt vervolgens dat ook met arbeidsvoorwaarden hierop kan worden ingespeeld. “We zijn nu gestart met een pilot van een jaar, waarbij collega’s vier aaneengesloten weken in het buitenland mogen werken. Over een jaar evalueren we onder andere wat het heeft gedaan met de uitvoerbaarheid en vitaliteit van de medewerkers.”

New way of working

Ondertussen staan organisaties voor een nieuwe uitdaging: de terugkeer naar kantoor. Richard: “Een deel van de naar kantoor terugkerende medewerkers gaven aan doodmoe te worden van de prikkels en het feit dat ze door collega’s gestoord werden. Ik houd ze dan voor: dit is de new way or working: je komt naar kantoor voor met name creativiteit, ontspanning en het sociale aspect. De mindset moet om dat je op kantoor dezelfde productie en werkwijze gaat draaien als thuis achter je beeldscherm. Maar dat kost tijd.

We zitten nu in het grote experiment van hybride werken en daar moet je voor open staan. Bovendien moet je erover communiceren. Daarom proberen we veel interactie te krijgen met de organisatie, bijvoorbeeld via themaplatforms. Ook de clubhuislading wordt belangrijk. Daarnaast onderzoeken we hoe we om gaan met ons vastgoed. Multi-tenant gaat explosief stijgen omdat organisaties kleiner worden qua metrages. Daarnaast kijken we naar maatschappelijke exploitatie, waarbij we bijvoorbeeld bouwdelen ter beschikking stellen van stakeholders zoals zorgaanbieders.”

Richard benadrukt dat dit alles datadriven moet worden aangepakt. “Je datawarehouse moet op orde zijn. Als je dat niet doet, ben je alleen maar bezig met buikgevoelens en dat gaat niet werken.” Schapendonk knikt instemmend: “Door het objectief te maken haal je het uit het sentiment. Wij gaan vanaf volgend jaar zeven maatschappelijke partners huisvesten. Op deze manier komt de stad met zeven partners bij ons.”

Maatwerk

Een gezonde en vitale werkomgeving is volgens Richard maatwerk. “Daarbij is een gedegen werkplekanalyse een goede start. Met als vraag: welke activiteiten zijn voor jouw werk van groot belang? Vervolgens heb je een tool in handen waarmee je aan de slag kunt gaan.”

VGZ geeft bij hybride werken als richting aan: ‘digitaal waar mogelijk, fysiek waar nodig’. Richard: “Daarnaast stellen we de vraag: ga je vandaag reizen? En is dat nodig. En zo ja, doe je dat duurzaam? Op die manier hopen we ze bewust te maken van de keuzes.”

Richard merkt tijdens de Round Table op dat de deelnemers met termen als welzijn van medewerkers en way of working al heel erg vanuit human resources aan het denken zijn. “Het is ook logisch want de focus is duidelijk verlegd. Workplace management verschuift duidelijk richting de mens.”

Hij vraagt zich ondertussen wel iets af: “Hoe is HR bij organisaties hiermee bezig? Zit de workplace manager niet in zijn vaarwater of ontstaat er straks een samenwerking die elkaar versterkt naar bijvoorbeeld één business support model? Ik heb ook wel een zorg op dat punt: de MBO- en HBO-opleidingen FM zijn naar mijn mening nog teveel gericht op diensten en het fysieke en te weinig op de mens waarvoor je het doet. Wellicht is een verschuiving van Facility Management naar Workplace Management wel de toekomst.”

Impact

Richard is aan het eind van de Round Table duidelijk over de impact die de deelnemers kunnen maken op het gebied van gezondheid en vitaliteit: “Wij kunnen een aanjager zijn. Voor onze werkomgeving maar ook voor de maatschappij.”

Het complete verslag van de tweede Round Table vindt u in SWP magazine 10, dat in juni 2022 is verschenen. Benieuwd naar de achtergronden van de deelnemers en de overige Round Tables? Ga dan naar: https://www.smartwp.nl/duurzame-impactmakers

Delen:

Meer nieuws

Het slimme kantoor: van tools tot beleid

Het slimme kantoor: van tools tot beleid

dinsdag 21 oktober

In een moderne hybride werkomgeving zijn reserveringstools onmisbaar geworden. 

Lees meer

Whitepaper: Zo creëer je een toekomstbestendige vergaderruimte

Whitepaper: Zo creëer je een toekomstbestendige vergaderruimte

maandag 20 oktober

Herken je dat? Een vergadering die moeizaam op gang komt omdat het scherm niet werkt, de microfoon hapert of de verbinding ...

Lees meer

<span>Herhuisvestingstraject Mérieux NutriSciences | Blonk</span>

Herhuisvestingstraject Mérieux NutriSciences | Blonk

vrijdag 17 oktober

Voor Mérieux NutriSciences | Blonk begeleidde Marts Projectmanagement het volledige herhuisvestingstraject, ...

Lees meer

Keune Haircosmetics en ISS Facility Services versterken samenwerking met IFM

Keune Haircosmetics en ISS Facility Services versterken samenwerking ...

donderdag 16 oktober

Een volledig geïntegreerd IFM-model waar alle facilitaire diensten zijn ondergebracht bij één partner. ...

Lees meer

<span>Recensie van het boek Work + Life  </span>

Recensie van het boek Work + Life  

woensdag 15 oktober

"Laat je uitdagen via het integrale of holistische perspectief." Met deze oproep uit ‘Work+Life’ sluit Michaël ...

Lees meer

Werkgeluk begint bij de juiste plek

Werkgeluk begint bij de juiste plek

dinsdag 14 oktober

Het versterken van verbondenheid, motivatie en kwaliteit van werken is een urgent onderwerp in de hybride werkomgeving. ...

Lees meer

Blog: Het kantoor als gedragsarchitect

Blog: Het kantoor als gedragsarchitect

maandag 13 oktober

Roel Geenen van Veldhoen+Company schreef een blog over het kantoor als gedragsarchitect. Hoe ruimte, ritme en rituelen het ...

Lees meer

Neurodiversiteit en de kracht van kleur

Neurodiversiteit en de kracht van kleur

vrijdag 10 oktober

Op 1 oktober organiseerden Tarkett en Smart WorkPlace het event 'Op locatie' bij het Koning Willem I College in Den Bosch. ...

Lees meer

Campus Day 2025 groot succes!

Campus Day 2025 groot succes!

donderdag 9 oktober

Dinsdag 30 september 2025 werd de 6e editie van Campus Day gehouden in Amsterdam UMC. Het thema was 'De campus in transitie'. ...

Lees meer

<span>CONTRAST en GRIP Facility ondersteunen facilitaire dienstverlening met technologie en data</span>

CONTRAST en GRIP Facility ondersteunen facilitaire dienstverlening ...

donderdag 9 oktober

Dit najaar leggen CONTRAST Facility + Hospitality en GRIP Facility de focus op het stimuleren van facilitaire processen ...

Lees meer

Live talk over Wellbeing als designprincipe

Live talk over Wellbeing als designprincipe

dinsdag 7 oktober

Onder leiding van Gertrude van den Brink gingen Eva Elias, Floris Schoonderbeek, Meggy Smulders en Lieke Genten in op de ...

Lees meer

Gezonde werkplekken in de praktijk getest

Gezonde werkplekken in de praktijk getest

vrijdag 3 oktober

Een kantoor waar je niet alleen werkt, maar waar je gezondheid en welzijn net zo belangrijk zijn als de prestaties die je ...

Lees meer

'Vergaderen anno nu is flexibel, hybride én snel!'

'Vergaderen anno nu is flexibel, hybride én snel!'

donderdag 2 oktober

Wie zit er nog vijf dagen per week op kantoor? Niemand! De manier waarop we vergaderen is flink veranderd, maar weet jij ...

Lees meer

Erik Scherder keynote op YNNO's Summer Experience

Erik Scherder keynote op YNNO's Summer Experience

donderdag 2 oktober

'Omarm de onzekerheid.' Dat was het thema tijdens de jaarlijkse Summer Experience van YNNO op 18 september. Een thema waar ...

Lees meer

Hoe kijk je met een frisse blik naar je eigen kantoor?

Hoe kijk je met een frisse blik naar je eigen kantoor?

woensdag 1 oktober

Hoe kijk je met nieuwe ogen naar het kantoor waar je misschien al jaren komt? In het E-zine nemen Melvin en Suzan Schalkx ...

Lees meer

HEYDAY Consultancy organiseert Facilitaire Kennisevent 2025

HEYDAY Consultancy organiseert Facilitaire Kennisevent 2025

dinsdag 30 september

HEYDAY Consultancy organiseert op dinsdag 4 november 2025 het Facilitaire Kennisevent 2025, een evenement gericht op facility- ...

Lees meer

Flexibel werken vraagt om leiderschap: waarom kaders juist nu onmisbaar zijn

Flexibel werken vraagt om leiderschap: waarom kaders juist nu ...

dinsdag 30 september

In het e-zine 'Hybride Werken' nemen Nick en Sep van YNNO je mee in het belang van leiderschap in hybride werken. 

Lees meer

E-zine 'Hybride Werken'

E-zine 'Hybride Werken'

woensdag 24 september

Hybride werken is niet langer een experiment maar de nieuwe realiteit. In deze editie van ons e-zine ontdek je inzichten, ...

Lees meer

Grootschalige studie Werkwereld 2025

Grootschalige studie Werkwereld 2025

maandag 22 september

Hybride werken is blijvend, maar het fysieke kantoor krijgt een nieuwe betekenis. Uit het rapport Werkwereld 2025 – ...

Lees meer

Slimme inzameling in professionele keukens

Slimme inzameling in professionele keukens

vrijdag 19 september

In de Nederlandse restaurants en catering wordt jaarlijks zo’n 83 miljoen kilo voedsel verspild, blijkt uit cijfers ...

Lees meer

Terug naar boven