Leadership buy-in bij diversiteit en inclusiviteit

Leadership buy-in bij diversiteit en inclusiviteit

Duurzame Impactmakers organiseerde een derde Round Table met als onderwerp: Diversiteit en inclusie. De Round Table vond plaats in het Van Gogh Museum. Hier sprak onder andere Robert Oosting, Head of Diversity & Inclusion bij ISS Facility Services.

Wim Kooyman opent met: "De samenleving verandert en veel bedrijven willen een afspiegeling van de samenleving zijn, maar inclusiviteit is onvoldoende ingebed in het bedrijfsleven en zeker geen afspiegeling van de samenleving."  Robert Oosting geeft aan dat hij al voor de Participatiewet is begonnen met het bouwen van een afdeling Diversity & Inclusion binnen de afdeling People & Culture van ISS Nederland. “Daarmee wilde ik in eerste instantie met name invulling geven aan het abilities-deel, dat zich richt op mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt.” Robert herkent het beeld bij ISS en ziet het ook om zich heen op platforms als AWVN en De Normaalste Zaak. “Ik zie daar vaak dezelfde personen en dezelfde onderwerpen. Mijn beeld is dat er bedrijven zijn die op de goede weg zijn, maar nog veel meer bedrijven die ermee worstelen.

Afstand tot de arbeidsmarkt

In Nederland is ISS vanaf 2014 bezig met vooral het abilities-deel, mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. ISS wil mensen en plaatsen verbinden om de wereld beter te laten werken. ISS gelooft er in dat mensen de omgeving maken en deze omgeving ook de mensen 'maakt'. ISS Global is zo’n drie jaar geleden begonnen om die dimensie te verbreden tot generatie en leeftijden, cultuur en etniciteit, pride, abilities en gender balance. De praktijk laat inmiddels zien dat de realiteit grillig is en dat niet alle items wereldwijd, maar ook binnen Nederland overal even gemakkelijk gaan.” Ook Marjolein Kurstjens onderschrijft de stelling: “Onze ambitie bij diversiteit en inclusie komt voort uit het feit dat we als PwC grote problemen willen oplossen. Wat PwC een bijzondere en gepriviligeerde organisatie maakt is dat we nogal homogeen zijn in opleidingsniveau: iedereen stroomt hoogopgeleid binnen. Daardoor is het lastig om op ability-niveau divers te zijn. Andere topics zoals bijvoorbeeld gender en religie gaan gemakkelijker.

"Het voorbeeld van PwC en ISS laat zien dat je elkaar kunt versterken en aanvullen in het vormgeven van inclusiebeleid." - Robert Oosting

Belangrijk bij deze initiatieven is de leadership buy-in, zegt Robert: “Daar begint het mee. De global directie sponsort deze groepen, hierbij gaf bijvoorbeeld de group CEO wereldwijd de kick-of voor de dimensie pride.” De local chapters worden gesponsord door de directie van ISS Nederland. “Vanuit ISS Nederland zijn we koploper op de dimensie abilities en we leiden dan ook de global ERG abilities. Vanuit deze ERG hebben we een abilities guide voor managers geproduceerd en werken we aan een language guide waarin staat omschreven hoe je communiceert over en met mensen die leven met een beperking.” 

Het hele Round Table verslag is hier te lezen.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven