Opinie: There is no such thing as a free lunch

4 min

 

Opinie: There is no such thing as a free lunch

Waarom verleiden bazen je met gratis lunch in plaats van te duiden waarom je wel graag naar kantoor komt? In dit artikel gaat Eelco Voogd in op het 'lokken' van medewerkers.

Eelco Voogd is, samen met zijn compagnon Ilya Devèrs, oprichter en eigenaar van Reworc dat concreet stuurt op het werkgeluk van medewerkers.

Naar kantoor lokken

Onlangs las ik een artikel waarin werd beschreven hoe veel grote bedrijven proberen hun medewerkers na corona weer naar kantoor te lokken met verleidingen zoals gratis lunch en barista’s die de heerlijkste koffie serveren. Hoewel dit tot op zekere hoogte lijkt te werken, zie ik een zorgwekkende trend. Medewerkers komen vooral voor het gratis eten en drinken, niet omdat ze het kantoor als een waardevolle werkplek beschouwen. Ze komen later, vertrekken eerder en gebruiken vooral de gratis lokkertjes.

Ik postte daarop zelf mijn verontwaardiging over deze trend en gezien de reacties wil ik hier verder uitweiden over waarom ik dit een slechte zaak vind. Medewerkers naar kantoor lokken met gratis eten is een oppervlakkige oplossing die de echte problemen niet aanpakt. Een kantooromgeving moet intrinsieke waarde bieden aan medewerkers, hen ondersteunen in hun werk en bijdragen aan de prestaties van de organisatie.

Echte behoeftes

Wat hebben medewerkers dan wél nodig om effectief te kunnen werken? En waarom zouden ze dus naar kantoor kunnen komen? Hier zijn een paar aspecten die uit onze onderzoeken komen:

Stille en ergonomische werkruimtes: Mensen moeten de mogelijkheid hebben om zich goed te kunnen concentreren. Dit betekent ergonomische werkplekken waar ze ongestoord hun werk kunnen doen. Een goed ingericht kantoor biedt ruimtes waar medewerkers zich kunnen terugtrekken voor gefocust werk, niet alleen een clubhuis.

Netwerkmogelijkheden: Kantooromgevingen moeten medewerkers de kans geven om collega’s te ontmoeten die belangrijk zijn voor hun netwerk. Dit bevordert het uitwisselen van ideeën en informatie. Ruimtes die informeel contact en spontane ontmoetingen stimuleren, zijn essentieel, maar dus ook community managers die zorgen dat de juiste bloedgroepen aanwezig zijn.

Creatieve en gefocuste samenwerkingsruimtes: Samenwerken in een creatieve en gefocuste omgeving is cruciaal. Dit betekent ruimtes die teams ondersteunen bij brainstormen, plannen en uitvoeren van projecten. Samen in een ruimte zijn, met uitzonderlijk goede whiteboard en visualisatie mogelijkheden, versnelt innovatie. Niet alles kan op een digitaal kanban board.

Flexibiliteit en variatie: Medewerkers moeten de mogelijkheid hebben om hun dag flexibel in te richten. De ene keer geconcentreerd werken, dan weer een overleg of een creatieve sessie. De omgeving moet deze verschillende

Werkmodi goed ondersteunen: Na die vergadering zitten soms een paar moeilijke telefoontjes, of wil men nog even uurtje geconcentreerd dingen uitwerken. Dat hoeft niet allemaal thuis, soms wil je dat afmaken als je in je flow zit.

Het nut van kantoor

In plaats van te focussen op gratis lunches, moeten organisaties werken aan de oorzaak van het probleem: Waarom zien medewerkers het nut van kantoor niet meer in? Wat drijft hen om thuis te blijven? De focus moet liggen op hoe een organisatie succesvol kan zijn door haar medewerkers optimaal te ondersteunen.

Dit begint met het analyseren van de kernactiviteiten van de organisatie. Welke primaire activiteiten zorgen voor de output? Hoe worden deze uitgevoerd en welke teams werken daarbij samen? Een grondige netwerkanalyse kan inzicht bieden in deze samenwerkingen en de onderlinge afhankelijkheden. Bekendheid en ervaring van de leden van het team kunnen belangrijke rol spelen of dit thuis kan of soms beter op kantoor kan plaatsvinden. Dus doelgebaseerde-,, niet aanwezigheid gerichte richtlijnen.

Daarnaast is het belangrijk om de cultuur van de organisatie onder de loep te nemen. Wat zijn de beweegredenen van medewerkers om niet naar kantoor te komen? Wat zorgt voor hechting en een gevoel van saamhorigheid onder medewerkers? Dit zijn de vragen die beantwoord moeten worden om een werkplek te creëren waar mensen graag komen om te werken.

Waardevolle omgevingen

Het creëren van een waardevolle kantooromgeving gaat verder dan het aanbieden van gratis koffie. Het gaat om het bieden van een werkplek waar medewerkers hun werk optimaal kunnen uitvoeren, waar ze zich gesteund en verbonden voelen, en waar ze een goede balans kunnen vinden tussen werk en privéleven. Het gaat om het bieden van een omgeving die bijdraagt aan zowel het succes van de organisatie als de ontwikkeling en tevredenheid van de individuele medewerker.

Laten we als grote organisaties niet langer de gevolgen bestrijden, maar werken aan de oorzaken. Laten we een werkplek creëren waar mensen willen zijn, niet voor die Matcha cappuccino of Poké Bowl, maar omdat ze weten dat het de plek is waar ze het beste werk kunnen leveren en zichzelf kunnen ontwikkelen. Dat is de toekomst van werk, en daar moeten we naartoe.

Delen:

Meer nieuws

Sta jij midden in de verandering van jouw werkomgeving?

Sta jij midden in de verandering van jouw werkomgeving?

vrijdag 5 december

Als je van één ding zeker kunt zijn, dan is het wel dat workplace management altijd in beweging is. IT, HR ...

Lees meer

Moderne teams hebben een ontworpen fundament nodig

Moderne teams hebben een ontworpen fundament nodig

donderdag 4 december

Samenwerking is altijd een beetje een mysterie geweest. Iedereen voelde dat het belangrijk was, maar bijna niemand wist ...

Lees meer

Van heet en benauwd naar favoriet lokaal

Van heet en benauwd naar favoriet lokaal

woensdag 3 december

Met een gezond binnenklimaat werken docenten prettiger en leren kinderen beter. Op de Montessorischool in Capelle aan den ...

Lees meer

“Maak de ontmoeting tussen collega’s waardevol”

“Maak de ontmoeting tussen collega’s waardevol”

woensdag 3 december

In Nederland werkt 83 procent gemiddeld één dag per week vanuit huis. Het onderzoek ‘Werkwereld 2025 ...

Lees meer

Contractmanagement als onmisbare ruggengraat

Contractmanagement als onmisbare ruggengraat

dinsdag 2 december

Het nieuwe rapport Markt in Kaart: Perspectieven uit de cateringbranche laat je zien hoe de wereld van cateringcontractmanagement ...

Lees meer

Lees het nieuwe SWP Magazine (#15)

Lees het nieuwe SWP Magazine (#15)

dinsdag 2 december

In het nieuwe SWP Magazine (#15) lees je onder andere een groot interview met ISS WorkPlace Manager of the Year Annemarie ...

Lees meer

Efficiënt vergaderen: ontdek hoe AI en technologie tijd besparen

Efficiënt vergaderen: ontdek hoe AI en technologie tijd ...

dinsdag 2 december

Met de opkomst van AI, geavanceerde vergader- en samenwerkingstools zoals Microsoft Teams en Yealink én strengere ...

Lees meer

Goed accommodatiebeleid begint bij integrale benadering

Goed accommodatiebeleid begint bij integrale benadering

dinsdag 2 december

In veel gemeenten zijn door de jaren heen situaties ontstaan waarin maatschappelijk vastgoed niet meer aansluit op de actuele ...

Lees meer

Winnaars van de CSRD Awards zijn bekend

Winnaars van de CSRD Awards zijn bekend

vrijdag 28 november

Tijdens de jaarlijkse uitreiking van de CSRD Awards riep de jury Koninklijke Heijmans N.V. uit tot winnaar in de categorie ...

Lees meer

AVEX finalist Inavation Sustainability Award

AVEX finalist Inavation Sustainability Award

donderdag 27 november

AVEX is geselecteerd als finalist voor de Inavation Sustainability Award 2026 met de duurzame en innovatieve BRIX zero AV-oplossing.

Lees meer

Markt in Kaart: Perspectieven uit de cateringbranche

Markt in Kaart: Perspectieven uit de cateringbranche

donderdag 27 november

De wereld van cateringcontractmanagement verandert razendsnel: stijgende kosten, veranderende gebruikersbehoeften en maatschappelijke ...

Lees meer

Integrale rol zorgt voor succesvol project

Integrale rol zorgt voor succesvol project

donderdag 27 november

Een kennisbijeenkomst bij Baanbrekers in Waalwijk laat je zien hoe een integrale rol, van scenario-onderzoek tot realisatie, ...

Lees meer

Sodexo en CSU samen aan de slag op Brainport Industries Campus

Sodexo en CSU samen aan de slag op Brainport Industries Campus

dinsdag 25 november

Binnen de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven heeft Sodexo, als hoofdaannemer van de facilitaire ...

Lees meer

Whitepaper: Slimmer werken in een hybride kantoor

Whitepaper: Slimmer werken in een hybride kantoor

dinsdag 25 november

Benieuwd hoe je in kunt spelen op functieveranderingen van kantoren door hybride werken? De whitepaper ‘De werkplek ...

Lees meer

Rapport: Laat IT-leiders echt innoveren

Rapport: Laat IT-leiders echt innoveren

maandag 24 november

Hoe geef je IT-leiders de ruimte om écht te innoveren, en niet meer alleen te focussen op probleemoplossing? Daarvoor ...

Lees meer

Ontdek een toekomstbestendige leeromgeving

Ontdek een toekomstbestendige leeromgeving

donderdag 20 november

Benieuwd hoe een toekomstbestendige leeromgeving tot stand komt en welke uitdagingen er dan op je afkomen? Jij kunt de grootste ...

Lees meer

Het kantoor als kloppend hart van je organisatie 

Het kantoor als kloppend hart van je organisatie 

donderdag 20 november

Hybride werken mag dan de nieuwe norm zijn, het kantoor blijft het kloppend hart van iedere organisatie. Dat is de belangrijkste ...

Lees meer

<span>Praktische gids ‘Inkopen van natuurinclusieve catering’</span><span> </span>

Praktische gids ‘Inkopen van natuurinclusieve catering’ 

woensdag 19 november

De Tuin van Holland heeft op 17 november een praktische gids gepubliceerd die publieke inkopers op weg helpt naar natuurinclusieve ...

Lees meer

<span>Draaijer Group en HEYDAY samen verder als Draaijer Heyday</span>

Draaijer Group en HEYDAY samen verder als Draaijer Heyday

woensdag 19 november

Draaijer Group en HEYDAY bundelen kracht in één ecosysteem voor de volledige levenscyclus van de werkomgeving.

Lees meer

Blog: Balance@Work

Blog: Balance@Work

dinsdag 18 november

Wanneer op 20 en 21 mei 2026 in de Jaarbeurs in Utrecht de 5e editie van de WorkPlace Xperience wordt gehouden is het ruim ...

Lees meer

Terug naar boven