Positieve psychologie toepassen in een gezonde werkomgeving?

Positieve psychologie toepassen in een gezonde werkomgeving?

In de week van het werkgeluk schuiven we de focus naar een gezonde werkplek. Maar wat is nou een gezonde werkplek? In deze blog van YNNO beschrijven zij hun visie.

Als voorheen medewerkers van een organisatie gezondheidsklachten hadden, dan werd er in eerste instantie vaak gesproken over het sick building syndrome. Gezondheidsklachten werden direct gelinkt aan negatieve effecten van langdurig werken in een ongezond gebouw. Maar in deze tijden – waarin de rol van een werkomgeving drastisch verandert – is een andere mindset waarneembaar wat betreft de relatie tussen de benadering van gebouwen én van de gezondheid van medewerkers. Een mindset die beïnvloed wordt door positieve psychologie.

Welzijn in de werkomgeving

Niet alleen voor ons en onze opdrachtgevers is ‘vitaliteit en gezondheid’ essentieel binnen een gezonde werkomgeving. Uit diverse trendrapporten en business reviews blijkt dat dit onderwerp binnen facilitaire organisaties zelfs een van de belangrijkste thema’s van dit jaar is. Daarbij gaat het wat betreft de vitaliteit en het welzijn van de medewerkers veel verder dan de traditionele opvatting over gezondheid: gezond en gevarieerd eten, het gewicht onder controle houden en voldoende lichaamsbeweging krijgen. Het welzijn draait ook om bevlogenheid, veerkracht, het eren van je persoonlijke waarden, het creëren van positieve emoties, een energieke werkplek, optimale performance etc.; stuk voor stuk elementen die het werkgeluk verhogen en die wat ons betreft nog te weinig worden toegepast bij het creëren van fysieke werkomgevingen.

Het PERMAH-model van Seligman

Aanjager van de positieve psychologie is de Amerikaanse psycholoog en auteur Dr. Martin E.P. Seligman. Hij vertaalde zijn wetenschappelijke onderzoeken naar een holistisch en integraal model dat het optimale menselijk functioneren verkent. Het PERMAH-model dient als basis bij het inrichten van onze gebouwen en het creëren van gezondheidsbevorderende werkomgevingen, die wij met behulp van een zorgvuldig samengesteld programma van eisen en georganiseerde, positieve interventies bouwen. Omgevingen waarin werknemers floreren.

Bekijk het volledige artikel en het uitgewerkte PERMAH-model op de website van YNNO door Bart van Roekel en Jan-Peter Kastelein

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven