Jaarcongres Fier.fm over 'Volhoudbaarheid' op 3 november

Jaarcongres Fier.fm over 'Volhoudbaarheid' op 3 november

Michel Pan, directeur bij ISS Facility Services Nederland - Founding Partner van SWP - is tijdens het jaarcongres van Fier.fm openingsspreker. Vanuit de bedrijfsstrategie ontvouwt Pan zijn visie richting volhoudbaarheid. 

Momenteel bevinden wij ons in een cruciaal, revolutionair tijdperk, zo stelt Fier.fm. Technologie verandert de wereld en vormt onze toekomst. Een wereld die snel verandert, niet alleen in positieve zin. Fier.fm meent dat door alle uitvindingen en ontwikkelingen in de technologie van de afgelopen paar honderd jaar onze leefomgeving danig is aangetaste en we voor de grootste uitdaging van de moderne tijd staan. We moeten de omslag nu echt maken, we hebben geen tweede aarde, geen plan b. Technologie gaat ons bij deze verandering helpen. Het begint echter bij onszelf. 'Verbeter de wereld, begin bij FM' is het credo van Fier.fm. Andere sprekers op het congres zijn Arnold Struik (directeur Marketing en Innovatie bij Koninklijke Ahrend) en Bram Adema (oprichter en directeur van CFP Green Buildings).

Wat gaan we doen?
Duurzaamheid, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en de aandacht voor het milieu leken even van de tafel. Het kreeg wat minder aandacht door de economische crisis. En wellicht omdat duurzaamheid 'volwassen' aan het worden is. In alle branches en sectoren streven organisaties inmiddels naar klimaatneutraal, circulair en inclusief organiseren. Organisaties stellen steeds vaker duurzaamheidsdoelstellingen op. Organisaties worden in toenemende mate beoordeeld met moreel-ethische argumenten. Alleen financiële ('we verdienen er lekker aan') of technische ('omdat het kan') argumenten om discutabele bedrijfsactiviteiten te verdedigen, werken niet meer. De maatschappij verwacht van organisaties dat ze kleur bekennen: voor welke culturele waarden en ethische normen staan ze? Daarbij is de tijd van praten voorbij. De vraag is niet meer 'vindt u klimaat voor ons een belangrijk onderwerp?', maar 'als we klimaat allebei zo belangrijk vinden, wat gaan we er dan samen aan doen?' 

Jarenlang werd duurzaamheid afgedaan als linkse hobby. Maar die tijd is voorbij. Verpakt in toegankelijke formats duiken thema's als energiebesparing en voedselverspilling op in allerlei televisieprogramma's, op massa-evenementen en andere plekken waar alle Nederlanders komen. Daarbij willen de koplopers niet meer alleen schade beperken, maar met hun organisatie de wereld verbeteren. Ze streven niet naar klimaatneutrale gebouwen, maar willen kantoren die energie opwekken. En ze richten zich niet op het verminderen van afval, maar vissen het plastic op uit de oceaan. Na de energiesector is ook in de voedingsindustrie een definitieve omslag naar duurzaamheid gaande. Consumenten accepteren geen misleidende marketing meer en eten steeds minder vlees. Supermarkten breiden hun assortiment duurzame producten uit en er ontstaan talloze initiatieven op het gebied van voedselverspilling.

Rol van de Facility Manager
Kortom, zaken waar ook de FM'er op kan (moet) inspelen, het voortouw in kan nemen in de eigen organisatie. Tijdens het congres op vrijdag 3 november 2017 zoomen we in op hoe FM kan bijdragen aan een duurzamere wereld. Hoe kunnen wij zorgen voor een kleinere footprint, circulair gebruik van materialen, een volwaardig bestaan van mensen en een eerlijke verdeling van welvaart. Aangezien de kantooromgeving een grote impact heeft, is het nuttig en noodzakelijk om ons te laten inspireren door de laatste en beste ideeën, oplossingen en praktijktoepassingen.
Voor meer info zie het programma.
 
Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven