Rust bij scholen dankzij aanpak ventilatie

Rust bij scholen dankzij aanpak ventilatie

Hoe voorkom je onrust bij scholen over ventilatie? In onderstaande blog vertelt klantmanager Kevin Breden van partner SPIE Nederland over zijn hulp aan een grote onderwijsstichting.

Toen corona uitbrak, staken we als klantmanagers in de regio Noord-Oost meteen de koppen bij elkaar. We voelden de onrust in de markt, bij gebouweigenaren en -beheerders. Daarom stelden we iemand aan die zich fulltime over hun coronavragen ontfermt. Een ‘Covid-19-expert’ die helder kan uitleggen wat nodig is om gebouwen zo coronaproof mogelijk te maken. Met deze expert werk ik nu onder andere samen voor een grote onderwijsstichting.

Overzicht geven van mogelijke acties

Ook die stichting vroeg ons te onderzoeken of haar ventilatie coronaproof was. En zo nee, om die ventilatie te verbeteren. Niet op één school, maar in alle tientallen schoolgebouwen die wij voor haar beheren. Een flinke klus, die we begonnen met voorlichting. We wilden de scholen vóór alles inzicht en duidelijkheid bieden.
In een kort document vertelden we welke ingrepen wij allemaal konden uitvoeren zonder nieuwe apparatuur te installeren. Ook beschreven we wat scholen zelf konden doen. Bovendien gaven we antwoord op veelgestelde vragen, zoals ‘Moeten de filters vervangen worden?’ (nee) en ‘Mogen we een luchtsleutel gebruiken?’ (ja). De scholen vinden dit heel nuttig, hebben de lijst op hun intranet gezet en sturen ons aanvullende vragen, waarmee wij de lijst geregeld verversen.

Machines harder zetten of uitdoen

Het bleef niet bij voorlichting. Onze beheertechnici gingen ook bij elke school op bezoek. Ze bekeken welke ingrepen daadwerkelijk nodig waren en voerden de ‘onze’ uit. Brachten ventilatiemachines schone lucht binnen? Dan zetten we die langer en harder aan; van acht naar twaalf uur per dag, bijvoorbeeld, en van 80 naar 100 procent. Afzuiginstallaties op toiletten gingen ook op de hoogste stand en moesten voortaan 24/7 vuile lucht wegvoeren. Bovendien kregen conciërges het advies om zo lang mogelijk ramen en deuren open te houden.
Een aantal machines moest juist uít. Bijvoorbeeld de opvallend grote hoeveelheid ‘recirculerende systemen’ die we aantroffen. Deze zuigen namelijk lucht uit een ruimte en blazen die vervolgens terug. Dat houdt het binnen wel lekker op temperatuur, maar zorgt niet voor verse lucht en speelt de verspreiding van corona in de kaart. Dat laatste geldt ook voor hogedrukluchtspuiten en bladblazers. Sommige scholen gebruikten die bínnen, bijvoorbeeld bij de schoonmaak. Ons advies: niet meer doen.

Nieuwe systemen in scholen plaatsen

Vaak ging onze Covid-19-expert met de beheertechnici mee naar de scholen. Zeker als een school toegankelijke uitleg nodig had of nog niet zo overtuigd was van de noodzaak om maatregelen door te voeren. Op deze manier hielpen we elke school om een veilige leeromgeving te creëren, zonder dat ze meteen nieuwe technologie moest installeren of andere grote investeringen hoefde te doen.
De ene school had meer ingrepen nodig dan de andere. Datzelfde zal in de toekomst gelden voor technologische upgrades. Daar zijn we nog niet mee begonnen: een nieuw ventilatiesysteem in een schoolgebouw plaatsen kán de luchtkwaliteit en veiligheid verhogen, maar is wel een ingrijpende, kostbare en tijdrovende onderneming. Op verzoek van de onderwijsstichting brengen we eerst in kaart welke upgrades nodig zijn voor een optimaal resultaat. Inclusief een inschatting van de kosten. Niet alleen voor de gebouwen die wij beheren, maar voor ál haar scholen.

Rust brengen met een helder verhaal

Mede op basis van ons overzicht bepaalt de stichting of ze nieuwe installaties plaatst. Maar ook als ze daarvan afziet, kijken we positief terug op dit traject. Niet in de laatste plaats vanwege de reacties van scholen. Dankzij ons weten zij hoe het ervoor staat met hun luchtkwaliteit en wat er is gedaan om hun gebouw zo coronaproof mogelijk te maken. Die duidelijkheid hebben ze nodig om zorgen weg te nemen bij ouders en leerlingen. Onze aanpak bracht dus betere luchtkwaliteit en een veiligere leeromgeving, maar ook rust. En daar zijn de scholen minstens zo blij mee.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven