Aanpassingsvermogen cruciaal
Op 24 februari werd in De Monitor de kantoortuin aangewezen als een grote boosdoener bij ziekteverzuim. Experts van Smart WorkPlace geven hierop een reactie. In de vijfde aflevering Ronald Geukema van Tarkett.
Het is al verschillende jaren punt van discussie: de kantoortuin. Het concept is ontstaan met de intentie om de werksfeer minder formeel te maken, samenwerking te stimuleren en de arbeidsverhoudingen te veranderen. Afgelopen tijd was er wederom veel negatief nieuws over kantoortuinen. Een open kantoor zou zorgen voor klachten zoals hoofdpijn, spanningsklachten en zelfs burn-outverschijnselen. Deze conclusie werd door de makers van het tv-programma De Monitor getrokken na een rondvraag onder 90 bedrijfsartsen. Als het gaat om het bereiken van optimale productiviteit, is het 'hoe' al lang het onderwerp van fel debat. En hierbij speelt kantoorinrichting een belangrijke rol. Maar hoe tevreden zijn Nederlandse medewerkers eigenlijk over hun werkplek? En welke zorgen noemen zij zelf? Lees het in dit artikel.
Hoe tevreden zijn Nederlandse medewerkers?
Uit ons recente onafhankelijke onderzoek naar het werkleven blijkt dat Nederlandse kantoorwerkers gemiddeld genomen behoorlijk tevreden zijn met hun huidige werkruimte. Wel gelooft de meerderheid (67%) toch dat hij/zij het productiefst is op kantoor, wat erop wijst dat een speciale werkplek nog altijd wenselijk en noodzakelijk is. Een plek om naartoe te gaan, maar dan wel met aandacht voor ieders individuele wensen.
Wat zijn de grootste zorgen van werknemers?
Medewerkers in Nederland behoren tot de gelukkigste in Europa, maar dankzij ons onderzoek weten we dat er nog veel te doen valt. De factoren gezondheid en welzijn zijn bijzonder belangrijk voor Nederlandse werknemers, evenals in de rest van Europa. Bij het meten van de gezondheid op kantoor zijn er diverse componenten om rekening mee te houden, naast de fysieke en lichamelijke gezondheid van medewerkers. Uit ons onderzoek bleek dat punten van zorg op kantoren geluidsoverlast (28%), slechte kwaliteit van de binnenlucht (24%) en inspiratieloze inrichting (16%) zijn. Factoren als te weinig daglicht, slechte akoestiek en de eeuwige ‘temperatuurdiscussie’ kunnen voor een hoger ziekteverzuim zorgen.
Een aantal goede artikelen die ik kan aanbevelen die dieper ingaan op deze zorgen:
- Lees hier meer over de grootste zorgen op de werkplek
- Hier vindt u meer informatie over het belang van een goede binnenluchtkwaliteit
- Bekijk de ontwerpstrategieën voor een gefocuste werkomgeving
- Lees hoe u de fysieke en mentale gezondheid van werknemers kunt stimuleren
In hoeverre worden kantoortuinen in de praktijk gewaardeerd?
Een aantal van de hierboven genoemde zorgen lijken vooral te spelen in kantoortuinen. In theorie moedigen open kantoren samenwerking aan. In plaats van teams die in silo’s werken, zijn kantoortuinen ontworpen om spontane gesprekken en discussies te ondersteunen. In een recent onderzoek van Ethan S. Bernstein en Stephen Turban van Harvard University is de relatie tussen werken in ruimtes met open lay-outs, samenwerking en productiviteit echter opnieuw in twijfel getrokken.
Ethan S. Bernstein en Stephen Turban stellen in hun onderzoek dat open ruimtes niet noodzakelijkerwijs samenwerking stimuleren. Ten eerste bevorderen overgangen naar kantoortuinen niet ‘open interactie’. Consistent met het fundamentele menselijke verlangen naar privacy, kan het de ‘open communicatie’ juist verminderen, omdat werknemers andere manieren vinden om hun privacy te behouden. Dit suggereert dat werknemers meer geneigd zijn om alternatieve communicatiemethoden te vinden, zoals elkaar e-mailen in plaats van te spreken, en zichzelf op andere manieren af ​​te sluiten, zoals het dragen van een koptelefoon.
Per situatie bekijken wat de meeste optimale ruimte is op kantoor
Uit ons onafhankelijke onderzoek blijkt ook dat niet iedere werknemer de voorkeur geeft aan een open ruimte. Maar liefst 40% van de medewerkers heeft het liefst een eigen kamer. Echter is ook gebleken dat een deel van de werknemers wel de voorkeur geeft aan een open ruimte, namelijk 30%. Ongeacht waar mensen in dit debat staan, lijkt keuze de sleutel te zijn.
Hoewel sommige mensen liever samen werken, en anderen onafhankelijk, is de werkdag uiteindelijk gevuld met een veelheid aan taken die verschillende niveaus van concentratie vereisen – iets dat gedragswetenschapper Anja Jamrozik gelooft dat het werkruimteontwerp moet informeren. In een recent artikel van Fast Company stelt ze: “The two most common types of tasks are focused work and collaborative work, and they need spaces that prioritise and optimise the setting for each.”
Multifunctionele kantoren creëren
Er is al een schat aan designers die een weg banen in het creëren van multifunctionele kantoren, die zich richten op alle werkstijlen en taken. Dit wordt bereikt door het selecteren van veelzijdige meubels – van geluiddichte cabines en privacy stoelen voor zelfstandig werk, tot speciaal ingerichte ruimtes voor groepstaken.
Terwijl het debat tussen open kantoren en productiviteit aanhoudt, is de belangrijkste conclusie die we uit ons onderzoek kunnen trekken dat aanpassingsvermogen cruciaal is. Als organisaties kiezen voor een ‘open plan’, moeten ze ook overwegen om stillere ruimtes aan te bieden of de optie om thuis te werken. Door te investeren in uw personeel, kunnen financiële prestaties stijgen. Immers heeft de tevredenheid van werknemers invloed op de productiviteit en de kwaliteitsoutput en kan het zorgen voor een lager personeelsverloop.
Lees ook:
- Ergonomen willen minimum aantal stiltewerkplekken in open kantoorruimtes.
- De mening van Silvia de Haan (Solved).
- De mening van Jan Gerard Hoendervanger. (Healthy Workplace)
- Japke-d. Bouma mist bij werkgevers open kantoortuin-spijtoptant.
- De mening van Iris de Been. (Twynstra Gudde).
- De mening van Nils Bonder (AM).
De kracht van een circulair meerjarenonderhoudsplan
woensdag 13 september
Met de nieuwe eisen van de CSRD wordt het voor vastgoedbeheerders en organisaties steeds belangrijker om transparant te ...
Ontdek de toekomst van werk
dinsdag 12 september
Met sprekers vanuit Microsoft, Rabobank en TU Eindhoven organiseert de TUE een dag om niet te missen. Op 31 oktober ontvang ...